vijeće sigurnosti jednoglasno usvojilo rezoluciju

Misija UN-a u Avganistanu ostaje do marta 2022.

U rezoluciji se naglašava da novi talibanski vladari u Avganistanu moraju uspostaviti inkluzivnu vladu, s punim, jednakim i smislenim učešćem žena i poštovanjem ljudskih prava

3919 pregleda 1 komentar(a)
Zgrada Ujedinjenih nacija, Foto: Shutterstock
Zgrada Ujedinjenih nacija, Foto: Shutterstock

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je usvojilo rezoluciju kojom se pozivaju talibanske vlasti da uspostave inkluzivnu vladu, u kojoj će biti žene i u kojoj će se poštovati ljudska prava.

Rezolucijom je odlučeno i da Misija UN-a u toj zemlji (UNAMA) ostane do 17. marta 2022. godine, javlja Rojters.

U rezoluciji se naglašava da novi talibanski vladari u Avganistanu moraju uspostaviti inkluzivnu vladu, s punim, jednakim i smislenim učešćem žena i poštovanjem ljudskih prava.

U rezoluciji se, također, naglašava važna uloga koju će UN nastaviti da ima u promoviranju mira i stabilnosti u Avganistanu.

Rezolucija, koju su podnijele Norveška i Estonija, u suštini odlaže odluku Vijeća sigurnosti UN-a o novom mandatu UNAMA do 17. marta 2022. godine, dajući članicama vrijeme da procijene djelovanje talibanske vlade u narednim mjesecima.

Rezolucijom se osigurava da Misija UN-a može nastaviti da prati i izvještava o ljudskim pravima, kršenju prava i zloupotrebi djece i podrži puno, ravnopravno i smisleno učešće žena u svim nivoima odlučivanja.

Preporučujemo za Vas