Meksički predsjednik predlaže latinoamerički savez sličan EU

Andres Manuel Lopes Obrador smatra da je potrebno udaljiti se od Organizacije američkih država, u kojoj veliku ulogu igra Vašington

5165 pregleda 3 komentar(a)
Andres Manuel Lopes Obrador, Foto: Reuters
Andres Manuel Lopes Obrador, Foto: Reuters

Latinoameričke i karipske države trebalo bi da teže savezu sličnom Evropskoj uniji, smatra meksički predsjednik Andres Manuel Lopes Obrador, predlažući novi smjer kako bi se te zemlje udaljile od Organizacije američkih država (OAS) u kojoj veliku ulogu igra Vašington.

Domaćin susreta, ljevičarski meksički predsjednik, poznat i pod inicijalima AMLO, pred gotovo 20 predsjednika i premijera na samitu Zajednice latinoameričkih i karipskih država (CELAC) rekao je da taj savez može pomoći nejednakošću pogođenim ekonomijama regije, kao i u borbi protiv zdravstvenih i drugih kriza.

"U ovim vremenima CELAC može postati glavni instrument konsolidacije odnosa između latinoameričkih i karipskih nacija", rekao je na otvaranju samita u meksičkoj prijestonici, prenosi Hina.

AMLO: Izgraditi nešto slično preteči današnje EU

CELAC postoji deset godina i smatra se da je više ljevičarski od OAS-a. CELAC njeguje bolje odnose s Kubom, Venecuelom i Nikaragvom, predvođenima ljevicom, a jedan od najvećih pobornika tog saveza bio je pokojni predsjednik Venecuele Hugo Čaves, piše Blumberg.

Za razliku od OAS-a, kojem je sjedište u Vašingtonu, članice CELAC-a nisu Sjedinjene Države i Kanada, ali nije ni Brazil, gdje je na vlasti krajnje desničarski predsjednik Žair Bolsonaro koji se povukao prošle godine. OAS je ranije iz svojih redova izbacio Kubu i Venecuelu, te je u toj državi priznao opozicionu vlast Huana Gvaida kojega podržavaju zapadne države.

"Treba na američkom kontinentu izgraditi nešto slično ekonomskoj zajednici koja je bila preteča današnje Evropske unije", rekao je AMLO, naglašavajući potrebu poštovanja suvereniteta država regija. "Biće to istinski autonomna organizacija koja neće služiti nikome, nego će biti posrednik", najavio je prošlog mjeseca meksički predsjednik.

Sastanak u Meksiko Sitiju stavio je pažnju na ljevičarske lidere regije, uključujući novog predsjednika Perua Pedra Kastilja, Kube Migela Dijas-Kanela i Venecuele Nikolasa Madura.

Urugvajski predsjednik Luis Lacalje, smatran političarem desnog centra, naglasio je da njegovo učestvovanje na skupu ne znači da on podržava neke autoritarne režime u regiji.

"Zabrinuti smo i pratimo što se događa na Kubi, u Nikaragvi i Venecueli", rekao je Lacalje, nazvavši djelovanje tih vlada represivnim.

Bonus video: