Talibani zaposlenim ženama: Ostanite kod kuće

Privremeni gradonačelnik Kabula rekao je da je dopušteno da se jave na posao samo žene koje u obavljanju posla ne mogu da zamijene muškarci

6382 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nove talibanske vlasti naredile su da mnoge žene koje su zaposlene u gradskim službama ostanu kod kuće, rekao je danas privremeni gradonačelnik Kabula Hamdulah Namoni.

Kako navodi agencija AP, privremeni gradonačelnik Namoni rekao je novinarima da je dopušteno da se jave na posao samo žene koje u obavljanju posla ne mogu da zamijene muškarci.

On je rekao da to uključuje kvalifikovane radnike u odjeljenjima za projektovanje i inženjering, prenosi Tanjug.

Kako navodi AP, ovo je još jedan znak da talibani nameću svoje oštro tumačenje šerijatskog zakona, koji uključuje ograničenja žena u javnom životu, uprkos početnim obećanjima o toleranciji i uključivanju.

U svojoj prethodnoj vladavini devedesetih, talibani su zabranili djevojkama i ženama da idu u škole i na posao.

Namoni je kazao da se još uvijek čeka konačna odluka o zaposlenima u opštinskim odjeljenjima u Kabulu, kao i da će u međuvremenu podići plate.

Dodao je da su prije talibanskog preuzimanja Avganistana prošlog mjeseca, nešto manje od jedne trećine od blizu 3.000 zaposlenih u gradskim službama bile žene koje su radile u svim odjeljenjima.

Bonus video: