Kritičar ruandske vlade Rusesabagina osuđen za terorizam

Njegova porodica tvrdi da je on "kidnapovan" tokom posjete Dubaiju

3499 pregleda 0 komentar(a)
Paul Rusesabagina, Foto: AP/Muhizi Olivier
Paul Rusesabagina, Foto: AP/Muhizi Olivier

Kritičar ruandske vlade Paul Rusesabagina osuđen je danas u Ruandi za terorizam.

Rusesabagina je bojkotovao ovu odluku rekavši da ne očekuje pravdu na "lažnom" suđenju. On je do sada bio osuđivan za članstvo i finansiranje terorističke organizacije i formiranje oružane pobunjeničke grupe.

Presuda još nije donijeta za optužbe za ubistvo, otmicu i oružanu pljačku koji se karakterišu kao čin terorizma. Pored njega osuđeno je još 20 osoba.

Odluka je donijeta gotovo godinu dana nakon što je Rusesabagina nestao tokom posjete Dubaiju. Nekoliko dana kasnije pojavio se u Ruandi sa lisicama na rukama, optužen za podršku oružanim pobunjenicima u toj zemlji - Ruandskom pokretu za demokratske promjene.

Ta grupa je 2018. i 2019. godine preuzela odgovornost za napade u kojima je poginulo devet civila.

Njegova porodica tvrdi da je on "kidnapovan" tokom posjete Dubaiju.

Rusesabagina je posljednjih godina živio u Belgiji i SAD i žestoko kritikovao ruandskog predsjednika Pola Kagamea koji je, iako velikim dijelom zaslužan za razvoj i stabilnost Ruande posle genocida, optuživan i za ekstremni autoritarizam, uključujući progon neistomišljenika.

Rusesabagina je u vrijeme genocida 1994. spasao više od 1.200 ljudi koji su pobjegli u hotel kojim je upravljao. Tom pričom inspirisan je film "Hotel Ruanda".

Bonus video: