"vjeruje u snažnu, intenzivnu i principijelnu konkurenciju"

Bajden će u UN reći da ne vjeruje u novi Hladni rat

Zvaničnik je potvrdio da je Bajden inicirao razgovor sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom i da američki predsjednik "jedva čeka taj telefonski razgovor"

8098 pregleda 4 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Američki predsjednik Džozef Bajden, koji bi trebalo sjutra da govori pred Generalnom skupštinom UN, reći će da "ne vjeruje u pojam novog Hladnog rata", izjavio je neimenovani američki zvaničnik.

Bajden će "sjutra staviti do znanja da ne vjeruje u pojam novog Hladnog rata sa svijetom podeljenim na blokove", rekao je neimenevani zvaničnik u kontekstu rivalstva između Vašingtona i Pekinga.

Američki predsjednik "vjeruje u snažnu, intenzivnu i principijelnu konkurenciju", dodao je isti izvori.

Bajden, koji je izazvao negodovanje upravljanjem povlačenja snaga iz Avganistana i izazvao diplomatsku krizu sa Francuskom zbog velikog ugovora o naoružanju, odlazi u Njujork sa govorom o okupljanju, naveo je zvaničnik.

Prema njegovim riječima, Bajden želi međunarodnoj zajednici da stavi do znanja da je "zatvorio poglavlje o ratu" i da otvara poglavlje posvećeno efikasnoj i odlučnoj američkoj diplomatiji koja će da sarađuje sa saveznicima i partnerima u rješavanju problema.

Zvaničnik je potvrdio da je Bajden inicirao razgovor sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom i da američki predsjednik "jedva čeka taj telefonski razgovor".

Francuske vlasti optužile su SAD da su bez prethodne konsultacije, sklopile strateško partnerstvo sa Velikom Britanijom i Australijom, što je dovelo da raskida vrijednog ugovora o australijskoj narudžbini francuskih podmornica.

Preporučujemo za Vas