Britanci optužili trećeg ruskog agenta za trovanje bivšeg špijuna Skripalja

Sergej Fedotov, poznat i pod imenom Denis Sergejev, optužen je za zavjeru za ubistvo Sergeja Skripalja, pokušaj ubistva Skripalja, njegove ćerke Julije Skripalj i policajca Nikija Bejlija, zaraženog za vrijeme intrervencije, kao i za posjedovanje i upotrebu hemijskog oružja

5421 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Treći agent ruske vojne obavještajne službe optužen je u istrazi o trovanju bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja u Solzberiju, na jugozapadu Engleske 2018. godine, saopštila je danas britanska policija.

Sergej Fedotov, poznat i pod imenom Denis Sergejev, optužen je za zavjeru za ubistvo Sergeja Skripalja, pokušaj ubistva Skripalja, njegove ćerke Julije Skripalj i policajca Nikija Bejlija, zaraženog za vrijeme intrervencije, kao i za posjedovanje i upotrebu hemijskog oružja.

Zamjenik komesara policije Din Hejdon koji je vodio istragu antiterorističke policije o napadima u Solzberiju i Ejmsberiju rekao je u saopštenju da se radi o novom važnom razvoju događaja u istrazi pokrenutoj posle trovanja nervnim agensom bivšeg ruskog špijuna Skripalja i njegove ćerke 4. marta 2018. godine.

Bivši dvostruki agent Sergej Skripalj i njegova ćerka pronađeni su bez svijesti na klupi u Solzberiju i prebačeni su u bolnicu u teškom stanju. Oni su preživjeli i sada žive skriveno pod zaštitom.

London optužuje Moskvu da je iza ovog trovanja i ranije je izdao nalog za hapšenje za dvojicu Rusa, Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova, što su moguće njihovi pseudonimi, koji su osumnjičeni da su izvršli napad i za koje navode sa su članovi ruske vojne obavještajne službe GRU.

Sergej Fedotov je treći čovjek koga je britanska policija identifikovala i izdala je nalog za hapšenje za svu trojicu.

Prema navodima policije, trojica osumnjičenih su ranije zajedno radili za GRU u okviru operacija izvan Rusije.

Prema policiji, Fedotov je došao u Veliku Britaniju 2. marta 2018. letom Moskva-London oko 11 časova, odnosno četiri sata prije dolaska Petrova i Boširova takođe iz Moskve za London.

Istražitelji vjeruju da su se njih trojica sastala više puta u Londonu tokom vikenda prije nego što je Fedotov napustio Veliku Britaniju 4. marta 2018. i odletio za Moskvu sa londonskog aerodroma Hitrou.

Hejdon, koji vodi istragu, rekao je da je to bio jedan od najkompleksnijih slučajeva antiterorističkog tima. Pozvao je svakog ko je vidio nekog od trojice osumnjičenih u Velikoj Britaniji marta 2018. godine da se javi.

"Dok je pažnja javnosti postepeno skrenuta sa događaja u Solzberiju i Ejmsberiju, istraživački tim je ostao apsolutno usredsređen, i detaljno analizirao dokaze i gradio svoj slučaj", rekao je on u saopštenju.

Bonus video: