Talibani traže da govore na generalnoj skupštini UN u Njujorku

Vlasti u Kabulu obavijestile su UN da Avganistan više ne predstavlja dosadašnji predstavnik i da su oni odredili Suhaina Šahina za novog UN ambasadora

3704 pregleda 4 komentar(a)
Suhain Šahin, Foto: Reuters
Suhain Šahin, Foto: Reuters

Ujedinjene nacije su objavile da su u ponedjeljak dobile pismo talibanskog ministra spoljnih poslova u kojem se traži da se uključe u rad Generalne skupštine i da se taj zahtjev razmatra.

Komitet za akreditaciju UN koji broji devet članova među kojima su Rusija, SAD i Kina, razmatra zahtjev talibana da im se omogući prisustvo Generalnoj skupštini, koja je sinoć počela u Njujorku.

Istovremeno uz taj zahtjev, vlasti u Kabulu obavijestile su UN da Avganistan više ne predstavlja dosadašnji predstavnik i da su oni odredili Suhaina Šahina za novog UN ambasadora.

Šahin je trenutno predstavnik za javnost talibanskih vlasti u Dohi.

Nije vjerovatno da će se komitet za akreditaciju sastati prije sljedećeg ponedjeljka, kada se zasjedanje završava.

Do tada će Avganistan predstavljati aktuelni ambasador Gulam Izačai, koji bi trebalo da se obrati Generalnoj skupštini upravo posljednjeg dana zasedanja 27. septembra, prenosi RTS.

Kada su prethodni put talibani upravljali Avganistanom od 1996. do 2001. tu državu je u UN predstavljao ambasador kojeg oni nisu priznavali, jer ga je postavila prethodna vlada.

Bonus video: