SAD će udvostručiti napore u međunarodnoj borbi protiv pandemije


Time se takoreći udvostručuje na više od 1,1 milijardu broj doza koje su SAD obećale do sada da će pokloniti

1908 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

SAD će udvostručiti poklone antikovid vakcina i pokušati da okupi međunarodnu zajednicu oko ambicioznog cilja da se dostigne obuhvat 70 odsto stanovništva svake zemlje svijeta u narednih godinu dana, izjavili su danas zvaničnici američke administracije.

SAD će kupiti i distribuirati zemljama u razvoju dodatnih 500 miliona doza vakcine Fajzer/Biontek.

Time se takoreći udvostručuje na više od 1,1 milijardu broj doza koje su SAD obećale do sada da će pokloniti, rekli su isti izvori.

Ovo treba zvanično danas da objavi američki predsjednik Džo Bajden na virtuelnom samitu o borbi protiv pandemije, koji on organizuje .

"To je ogromna preuzeta obaveza od strane SAD. Za svaku dozu koju smo dali u ovoj zemlji, daćemo tri drugim zemljama", naveli su izvori.

Vakcine će biti nabavljene po cijeni koštanja i upućene preko međunarodnog mehanizma Kovaks dalje zemljama, naveli su visoki zvaničnici.

Da sada su SAD već poslale oko 160 miliona doza vakcina u više od 100 zemalja.

Današnji samit treba da traje četiri sata i virtuelno da okupi zvaničnike više od 100 zemalja, naveli su zvaničnici.

Tokom ovog virtuelnog skupa Bajden treba da izloži "ambiciozan cilj" da svaka zemlja, uključujući i najsiromašnije dostigne "70 odsto vakcinisanog" stanovništva prije sledećeg zasijedanja Generalne skupštine UN, odnosno za godinu dana.

Prema računici portala OurWorldInData, do sada je 43,5 odsto svjetske populacije primilo najmanje jednu dozu antikovid vakcine.

Međutim, to ne pokazuje ogromne nejednakosti zato što procenat vakcinisanog stanovništva pada na samo dva odsto u najsiromašnijim zemljama.

Bonus video: