Francuska će vratiti ambasadora u Vašington sljedeće nedjelje

Lideri dvije države "odlučili su da otvore proces dubinskih konsultacija u cilju vraćanja povjerenja", navedeno je u zajedničkom saopštenju Jelisejske palate i Bijele kuće poslije današnjeg telefonskog razgovora Makrona i Bajdena

4919 pregleda 2 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Francuska će vratiti svog ambasadora u Vašington sljedeće nedjelje nakon što su se francuski i američki predsjednici Emanuel Makron (Emmanuel Macron) i Džozef Bajden (Joseph Biden) danas dogovorili da se sastanu krajem oktobra zbog spora oko podmornica.

Lideri dvije države "odlučili su da otvore proces dubinskih konsultacija u cilju vraćanja povjerenja", navedeno je u zajedničkom saopštenju Jelisejske palate i Bijele kuće poslije današnjeg telefonskog razgovora Makrona i Bajdena.

Francuska je pozvala na konsultacije svog ambasadora nakon što su SAD, Australija i Britanija prošle nedjelje najavile novo strateško partnerstvo u indijsko-pacifičkom regionu, ali te zemlje nisu konsultovale Francusku koja je tim partnerstvom izgubila ranije sklopljen ugovor vrijedan više milijardi dolara o isporuci podmornica Australiji.

Bajden i Makron su se složili da bi "otvorene konsultacije između saveznika o pitanjima strateškog interesa za Francusku i evropske partnere omogućile izbjegavanje te situacije".

Bajden je potvrdio "strateški značaj angažovanja Francuske i Evrope u indijsko-pacifičkom regionu".

Evropska unija predstavila je prošle nedjelje novu strategiju za jačanje ekonomskih, političkih i odbrambenih veza na području koje se proteže od Indije i Kine preko Japana do jugoistočne Azije i na istoku, preko Novog Zelanda do Pacifika.

Ranije danas iz Makronove kancelarije je saopšteno da francuski predsjednik očekuje "razjašnjenja oko američkog izbora da drži jednog evropskog saveznika po strani strukturne razmjene o saradnji u Indo-Pacifiku".

Makron i Bajden su razgovarali telefonom na zahtjev predsjednika SAD.

Bonus video: