Erdogan koristi vjeru za jačanje rejtinga

Politički protivnici predsjednika kažu da se rastući uticaj čelnika državne vjerske organizacije kosi sa sekularnim ustavom

9374 pregleda 14 komentar(a)
Erodagan i Erbaš s predsjednikom Kasacionog suda na ceremoniji u Ankari, Foto: Reuters
Erodagan i Erbaš s predsjednikom Kasacionog suda na ceremoniji u Ankari, Foto: Reuters

Kada je predsjednik Tajip Erdogan otvorio novi sudski kompleks ovog mjeseca, uticajni turski sveštenik zaključio je ceremoniju muslimanskom molitvom, što je izazvalo protest kritičara koji kažu da se njegove akcije kose sa sekularnim ustavom.

”Neka ovo divno djelo bude korisno i blagosloveno za našu naciju, bože moj,” rekao je Ali Erbaš, dodavši da su mnoge sudije “radile na ostvarivanju pravde koju je bog naredio.”

Erbašovo pojavljivanje na ceremoniji 1. septembra u Ankari i kritike opozicije povodom njegovih komentara, odražavaju jačanje njegovog imidža na čelu državne vjerske organizacije i porast uticaja koji je stekao za vrijeme Erdoganove vladavine, piše Rojters.

Erdogan, čija vladajuća AK stranka ima korijene u političkom islamu, ukinuo je višedecenijska ograničenja koja je religiji nametnuo osnivač moderne Turske Mustafa Kemal Ataturk i stavio islam u centar političkog života.

Erbaš je prošle godine održao prvu propovijed u Aja Sofiji u Istanbulu nakon što je vizantijska crkva, koja postala muzej, ponovo pretvorena u džamiju. On je tom prilikom podigao mač, aludirajući na Osmansko carstvo.

Njegova državna organizacija Dijanet ili Uprava za vjerske poslove, ima svoj TV kanal, koji zapošljava 30 novih radnika. Njen budžet, koji već iznosi koliko i onaj prosječnog ministarstva, porašće za četvrtinu sljedeće godine na 16,1 milijardu lira (1,6 milijardi eura), piše Rojters, pozivajući se na podatke vlade.

Erdogan je prošle nedjelje produžio Erbašov mandat u Dijanetu. U ponedjeljak je opet bio s predsjednikom u Njujorku, gdje je održao molitvu na otvaranju Turske kuće, nebodera u kojem će biti smještene turske diplomate.

Erdoganovi politički protivnici kažu da se Erbašov rastući uticaj kosi sa sekularnim ustavom Turske Republike i pokazuje da predsjednik koristi religiju za jačanje rejtinga uoči izbora zakazanih za 2023. godinu.

”Potpuno je neprihvatljivo da AKP koristi Upravu za vjerske poslove u političke svrhe”, rekao je Bahadir Erdem, zamjenik predsjednika opozicione Dobre stranke.

Erbaš na otvaranju Turske kuće s Eroganom u Njujorku
Erbaš na otvaranju Turske kuće s Eroganom u Njujorkufoto: Reuters

”Potpuno je jasan razlog zbog kojeg Ali Erbaš stalno daje saopštenja koja polarizuju naciju - vlada koristi vjersku osjetljivost onih za koje misli da može pridobiti njihove glasove”, rekao je.

Rojters navodi da su sekularisti zabrinuti i zbog naglog porasta vjerskih škola “Imam Hatip”, porasta broja džamija od 10 odsto u posljednjoj deceniji, ukidanja zabrane nošenja muslimanskih marama u državnim institucijama i kroćenja moćne turske vojske, koja je nekada bila bastion sekularizma, sve tokom Erdoganove vladavine.

Odgovarajući na kritike povodom Dijaneta, predsjedništvo je objavilo fotografiju Ataturka kako se moli pored muslimanskog sveštenika na ceremoniji ispred novog parlamenta Turske prije 100 godina, ističući da je i osnivač sekularne republike davao prostor religiji pored politike.

Sekularistička glavna opoziciona Republikanska narodna stranka (CHP) optužuje Erdogana da namjerno koristi Erbaša kako bi skrenuo pažnju javnosti sa sve veće ekonomske krize u Turskoj, navodi Rojters.

Ustav Turske kaže da se Dijanet mora ponašati u skladu s principima sekularizma, bez izražavanja političkih stavova. Erbaš, bivši profesor teologije koji je preuzeo funkciju 2017, nije direktno odgovorio na kritike, ali kaže da je njegova uloga ograničena na vjersko vođstvo.

”U skladu s ustavno propisanom dužnošću ‘prosvjetljenja društva u pogledu religije’, naša uprava radi na tome da našem narodu na najispravniji način prenese principe islama”, rekao je u govoru prošle nedjelje.

Soner Čagaptaj, direktor Vašingtonskog instituta za bliskoistočnu politiku, kaže da Erbašovo često pojavljivanje s Erdoganom otkriva “veoma značajno uzdizanje uloge sunitskog islama u vladi Turske”.

”Sekularistički zaštitni zid 20. vijeka, koji je uspostavio Ataturk, a čuvali njegovi nasljednici, koji je dijelio religiju i vladu, i religiju i obrazovanje, potpuno je srušen”, rekao je.

Erbaš je i u prošlosti izazivao polemiku. Njegov komentar da homoseksualnost izaziva bolest doveo je do sukoba između Erdoganove AKP i udruženja turskih advokata povodom slobode izražavanja.

On je, međutim, dobio podršku Erdoganovog nacionalističkog saveznika Devleta Bahčelija.

”Turska je muslimanska zemlja. Alergija na islamsku vjeru tih bezbožnika koji su prekinuli veze s našim nacionalnim i duhovnim vrijednostima je neizlječiva.”

Bonus video: