Prvi susret šefova američke i ruske vojske od povlačenja SAD iz Avganistana

Saopštenje Pentagona ne navodi agendu razgovora, samo da se govorilo o "smanjenju rizika i smirivanju konflikata". Ruska agencija RIA Novosti javila je da se razgovaralo o "upravljanju rizicima"

3809 pregleda 1 komentar(a)
Mili i Gerasimov, Foto: REUTERS
Mili i Gerasimov, Foto: REUTERS

Najviši vojni zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Rusije prvi put su se uživo sastali u Helsinkiju od 2019. i razgovarali više od šest sati, u trenutku kada se situacija u Avganistanu promijenila povlačenjem SAD i dolaskom talibana na vlast.

Komandant američkih združenih snaga general Mark Mili i komandant ruskih združenih snaga general Valerij Gerasimov nisu saopštili detalje razgovora, a saopštenja vojski sa obje strane su štura, navodi Glas Amerike (VOA).

Saopštenje Pentagona ne navodi agendu razgovora, samo da se govorilo o "smanjenju rizika i smirivanju konflikata". Ruska agencija RIA Novosti javila je da se razgovaralo o "upravljanju rizicima".

SAD i Rusija imaju suprotstavljene vojne interese u svijetu, uključujući zemlje poput Sirije. Ostaje da se vidi kako će Vašington i Moskva uskladiti svoje interese u Avganistanu.

Pentagon je pod pritiskom Kongresa da ojača strategiju borbe protiv terorizma poslije povlačenja američke vojske i dolaska talibana na vlast u Avganistanu

Predsjednik SAD Džozef Bajden je najavio da će se oslanjati na globalne akcije u borbi protiv Al Kaide i Islamske države u Avganistanu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao da Moskva treba da sarađuje sa novom talibanskom vladom, kao i da svjetske sile treba da odmrznu novčanu pomoć Avganistanu.

Bonus video: