pokrenuta istraga

Bitka za starateljstvo nad dječakom preživjelim u nesreći u Italiji nastavljena u izraelskom sudu

Izraelski mediji navode da je dječaka iz Italije početkom ovog mjeseca u Izrael doveo njegov deda Šmuel Peleg i to nelegalno. Dječakovi baka i deda s očeve strane nastoje da ga dovedu nazad u Italiju

2649 pregleda 0 komentar(a)
Tetka dječaka Aja Biran, Foto: Reuters
Tetka dječaka Aja Biran, Foto: Reuters

Saslušanje u okviru borbe za starateljstvo nad šestogodišnjim izraelskim dječakom Ejtanom Biranom, koji je preživio nesreću na žičari u Italiji, održano je danas u porodičnom sudu u Tel Avivu.

Izraelski mediji navode da je dječaka iz Italije početkom ovog mjeseca u Izrael doveo njegov deda Šmuel Peleg i to nelegalno. Dječakovi baka i deda s očeve strane nastoje da ga dovedu nazad u Italiju.

Čim je čula da je dijete u Izraelu njegova tetka Aja, očeva sestra, podnijela je zahtjev u italijanskom sudu gdje je otvorena istraga protiv dede Pelega zbog sumnje na otmicu.

Današnjem saslušanju prisustvovale su obije strane. Dječakovi otac i majka, te jednogodišnji brat i pradeda i prababa su poginulu u maju kada se srušila gondola u kojoj su bili na izletu u sjevernoj Italiji.

U toj nesreći poginulo je ukupno 14 ljudi, a sudbina djeteta koje je preživjelo izazvala je odmah međunarodni spor porodice majke i oca, navodi Asošiejted pres.

Članovi obije porodice sastali su se danas u porodičnom sudu u Tel Aivivu, a prisutni su bili dječakova tetka Aja Biran, ljekar, koja živi u Italiji sa svojom porodicom i dječakov deda Šmulik Peleg iz Izraela.

Porodica Biran se preselila u Italiju prije pet godina da bi otac dječaka studirao medicinu.

Rođaci dječaka u Italiji kažu da je on odveden bez njihovog znanja i traže da se vrati, a rođaci u Izraelu poriču da je Ejtan otet, tvrdeći da rade u njegovom interesu.

Deda Peleg je potvrdio da je dovezao dječaka iz Italije u Švajcarsku odakle je avionom doputovao u Izrael i izjavio za izraelski TV Kanal 12 da su otišli na potpuno legalan način.

Izraelska polcija je ispitivala Pelega zbog sumnje na otmicu i stavila ga u kućni pritvor u očekivanju saslušanja, a italijanske vlasti su otvorile istragu.

Peleg je rekao za TV Kanal 12 da je odustao od osporavanja starateljstva u italijanskom sudskom sistemu i da očekuje da će dječak razumjeti kada bude stariji.

"Vjerujem da će jednog dana Ejtan odrasti i reći deda, ti si sve učinio za mene spasio si me. I moja ćerka koja će me jednog dana sresti u raju biće ponosna što sam joj spasio sina", rekao je deda plačući.

Porodica Peleg je angažovala stratega za komunikacije Ronena Cura koji je nekad bio savjetnik ministra odbrane Benija Ganca da im pomogne u borbi za starateljstvo.

Advokat dječakove tetke Šmuel Moran najavio je posle saslušanja da će se sud ponovo sastati 8.oktobra. On i Ronen Daljahu, advokat izraelske strane porodice, apelovali su na privatnost.

Preporučujemo za Vas