Somalijci prvi put nakon 30 godina u bioskopu

Pozorište je zatvoreno 1991. na početku građanskog rata, a koristile su ga razne oružane grupe u borbi za kontrolu nad prijestonicom, zbog čega je propadalo

4873 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Desetine Somalijaca pozirali su za selfije i uzbuđeno pričali, dok su čekali početak prve projekcije filma u svojoj zemlji u posljednje tri decenije, piše u četvrtak agencija Rojters.

Morali su da plate oko sedam eura kako bi pogledali dva filma – Hoos i Date from Hell.

Kako prenosi agencija Hina, takođe su prije filma morali da prođu kroz nekoliko kontrolnih tačaka kako bi stigli do strogo čuvane zelene zone, u kojoj se nalazi bioskop, ali i predsjednička palata i parlament.

Nacionalno pozorište, dar kineskog diktatora Mao Cetunga, otvoreno je 1967. Ono je bilo važan pokretač kulturnog razvoja Somalije sedamdesetih i osamdesetih, kao i mjesto održavanja bogate somalijske tradicije pripovijedanja, održavanja predstava i panafričkih filmskih festivala u osamdesetim.

Pozorište je zatvoreno 1991. na početku građanskog rata, a koristile su ga razne oružane grupe u borbi za kontrolu nad prijestonicom, zbog čega je propadalo.

Kada je otvoreno 2012. godine, nakon što ga je obnovila misija Afričke unije u Somaliji (Amisom), odmah su ga srušili militanti islamističkog Al-Šababa, koji smatraju da su filmovi nemoralni.

„Posljednji put sam film u bioskopu gledao 1991. godine“, rekao je stanovnik Mogadiša Hasan Abdulahi Mohamed.

Posjetilac Osman Jusuf Osman kazao je za AFP da je u to pozorište išao na koncerte, gledao narodne plesove i filmove.

„Žao mi je kada vidim da Mogadiš nema noćni život kakav je nekada imao, ali ovo je dobar početak“, rekao je

Bonus video: