postao jedno od najpoznatijih lica u borbi protiv korone

Oko 20 zemalja EU predložilo Gebrejesusa za novi mandat na čelu SZO

Gebrejesus je specijalista za malariju, diplomirani imunolog, koji je prije dolaska u SZO bio ministar zdravlja Etiopije

3928 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Oko 20 zemalja Evropske unije podržalo je Tedrosa Adhanoma Gebrejesusa za još jedan mandat generalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Države članice SZO imale su rok do juče u 18.00 da imenuju kandidata. Njemačka je u srijedu zvanično saopštila da podržava Tedrosa, koji je, kako se čini, jedini kandidat.

Diplomatski izvori saopštili su da je oko 20 zemalja podržalo Etiopljanina, iako on sam nije ozvaničio svoju kandidaturu.

Svaka od tih zemalja, među kojima Austrija, Portugal, Francuska i Španija, predala je sjedištu SZO u Ženevi zapečaćeni koverat koji neće biti otvoreni prije 1. oktobra.

SZO će nekoliko nedjelja po otvaranju koverata saopštiti spisak kandidata.

Tedros je 2017. godine postao prvi Afrikanac na čelu agencije UN za zdravlje i u svijetu je postao jedno od najpoznatijih lica u borbi protiv epidemije koronavirusa.

On je specijalista za malariju, diplomirani imunolog, koji je prije dolaska u SZO bio ministar zdravlja Etiopije.

Države članice glasaće za sljedećeg šefa SZO, čiji mandat počinje 16. avgusta 2022. godine, na tajnom glasanju skupštine te organizacije predviđene u maju.

Preporučujemo za Vas