SZO preporučuje skup tretman antitijelima za kovid

Navodi se da bi dvije vrste antitijela kasirivimab i imdevimab, koje pravi američka biotehnološka firma "Regeneron", trebalo dati ljudima koji su u najvećem riziku od hospitalizacije i osobama čiji imuni sistemi "nemaju odgovor" na koronavirus

3277 pregleda 4 komentar(a)
SZO, Foto: AP
SZO, Foto: AP

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje skup tretman antitijelima za određene kovid pacijente, u najnovijem uputstvu za liječenje ljudi od koronavirusa.

Navodi se da bi dvije vrste antitijela kasirivimab i imdevimab, koje pravi američka biotehnološka firma "Regeneron", trebalo dati ljudima koji su u najvećem riziku od hospitalizacije i osobama čiji imuni sistemi "nemaju odgovor" na koronavirus.

Zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija navodi da se novi savjet bazira na dokazima iz eksperimenata, prenosi AP.

U Sjedinjenim Američkim Državama, tretman antitijelima "Regenerona" je preporučen osobama sa blažim i srednjim simptomima kovida, da ne bi završili u bolnicama.

Upozorava se da cijena tretmana, koja je veća od dvije hiljade USD, znači da će liječenje biti nedostupno ljudima u siromašnijim zemljama.

"Ljekari bez granica" su pozvali "Regeneron" da omogući da tretman antitijelima bude dostupan pacijentima kojima je to potrebno.

Bonus video: