Ujedinjene nacije: U građanskom ratu u Siriji stradalo više od 350.000 ljudi

Visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bašle izjavila je da su brojevi zabilježeni od 2011. do 2021. na osnovu informacija kojima su identifikovani nastradali – ime, datum i mjesto pogibije

4839 pregleda 0 komentar(a)
Damask, Foto: Reuters
Damask, Foto: Reuters

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava zabilježila je 350.209 stradalih ljudi tokom građanskog rata u Siriji u prošloj deceniji, uključujući civile i borce, a smatra se da je broj nastradalih tokom konflikta sigurno mnogo veći.

Visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bašle izjavila je da su brojevi zabilježeni od 2011. do 2021. na osnovu informacija kojima su identifikovani nastradali – ime, datum i mjesto pogibije.

Međutim, ovaj broj je mnogo manji od broja koji je objavila Sirijska opservatorija za ljudska prava. Oni su u junu saopštili da je u sukobu u Siriji poginulo više od 606.000 ljudi.

Kancelarija UN, kako navodi Bašle, pod strožim pravilima i detaljnije prikuplja podatke te ih ne treba smatrati konačnim.

"To je minimalni broj koji se može provjeriti i svakako je manji od stvarnog broja ubijenih“, rekla je ona.

Sukob u Siriji počeo je 2011. godine tokom Arapskog proljeća i prerastao je u građanski rat koji je doveo do najveće humanitarne katastrofe u ovom vijeku.

Rezultat sukoba je i više miliona raseljenih Sirijaca.

Bonus video: