Kina smatra izmišljenim optužbu protiv direktorke Huaveja, Kovrig i Spejvor stigli u Kanadu

Meng Vanžu napustila je u petak uveče Kanadu, odmah poslije sudske odluke o njenom oslobađanju

2863 pregleda 0 komentar(a)
Meng Vanžu, Foto: Reuters
Meng Vanžu, Foto: Reuters

Kineske vlasti ocijenile su danas da je optužba protiv finansijske direktorke kompanije Huavej (Huawei) Meng Vanžu izmišljena i da je u pitanju politički progon.

Meng Vanžu napustila je u petak uveče Kanadu, odmah poslije sudske odluke o njenom oslobađanju.

"Optužba za takozvanu "prevaru" protiv Meng Vanžu potpuno je izmišljena", izjavio je danas neimenovani portparol kineske diplomatije.

Meng, koja je bila u kućnom pritvoru u Vankuveru od kraja 2018. godine, ukrcala se u avion za Kinu.

Sudska odluka o njenom oslobađanju donijeta je na osnovu dogovora sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koje su ranije tražile njeno izručenje zbog finansijskih pronevjera.

Ćerka osnivača kompanije Huavej uhapšena je na aerodromu u Vankuveru 1. decembra 2018. godine na zahtjev SAD.

Američke vlasti su tada tvrdile da je Meng sakrila povezanost Huaveja i kompanije Skajkom (Skycom), u pokušaju da proda opremu Iranu, uprkos sankcijama koje je Vašington uveo Teheranu.

Ukoliko dogovor američkih pravosudnih organa i kineske odbrane Meng Vanžu ne bude osporen ili raskinut do 1. decembra 2022. godine, tačno tri godine poslije njenog hapšenja, tužba protiv Meng Vanžu će biti zauvijek odbačena, navele su američke vlasti.

Zbog tog hapšenja, diplomatski odnosi Kine sa Kanadom i SAD su bili zaoštreni.

Kanađani Majkl Kovrig i Majkl Spejvor, koji su bili u pritvoru u Kini od kraja 2018. godine, pušteni su na slobodu i danas su doputovali u Kanadu gdje ih je na aerodromu dočekao premijer Džastin Trudo.

Kovrig i Spejvor, pušteni su na slobodu odmah pošto je finansijska direktorka Huaveja Meng Vanžu puštena iz kućnog pritvora u Kanadi.

Privođenje Spejvora i bivšeg kanadskog diplomate Kovriga, bio je potez koji se smatrao pritiskom na Otavu da oslobodi Meng Vanžu.

Hapšenje direktorke Huaveija, a zatim i dvojice Kanađana, izazvalo je diplomatsku krizu bez presedana u odnosima Pekinga i Otave.

Bonus video: