povrijeđeni vojnik i oficir

Pet Palestinaca ubijeno u sukobima s izraelskim vojnicima na Zapadnoj obali

Premijer Izraela Naftali Benet je rekao da su hapšeni pripadnici grupe hamasovaca koji su planirali da izvedu terorističke napade u neposrednoj budućnosti

5430 pregleda 2 komentar(a)
Do sukoba došlo kada je izraelska vojska opkolila kuću tokom hapšenja, Foto: REUTERS
Do sukoba došlo kada je izraelska vojska opkolila kuću tokom hapšenja, Foto: REUTERS

Izraelski vojnici ubili su pet Palestinaca rano jutros u oružanim sukobima tokom hapšenja osumnjičenih ekstremista Hamasa širom okupirane Zapadne obale.

U tim sukobima teško su ranjeni jedan izraelski vojni oficir i jedan vojnik, prenio je Asošiejted pres.

Kako je navela izraelska vojska, cilj je bio da se uhapse pripadnici Hamasa na pet lokacija.

Trojica naoružanih Palestinaca ubijena su u selu Bidu kraj Ramale, a jedan kraj Dženina, javili su jutros palestinski mediji.

Palestinci su navodno otvorili vatru na izraelske vojnike u selu Burkin, gdje su izraelske snage opkolile jednu kuću tokom hapšenja.

Izraelska vojska je ušla i u grad Beit Fadžar južno od Vitlejema i Hebrona.

Sukoba je bilo i u Beit Ananu, palestinskom selu sjeverno od Jerusalima, gjde su ranjena dvojica Palestinaca.

Naknadno je objavljeno da je ukupno poginulo pet Palestinaca, a da su jedan izraelski vojni oficir i vojnik zadobili teške povrede tokom hapšenja u Burkinu kraj Dženina i da su helikopterom prenijeti u bolnicu.

Premijer Izraela Naftali Benet je rekao da su hapšeni pripadnici grupe hamasovaca koji su planirali da izvedu terorističke napade u neposrednoj budućnosti.

Izraelski vojni portparol je rekao da je u hapšenju učestvovala elitna vojna kontrateroristička jedinica, izraelska policija i jedinice granične policije uz pripadnike bezbjednosne službe.

Današnje nasilje izmedju izraelskih vojnika i palestinskih ekstremista na okupiranoj Zapadnoj obali bilo je najsmrtonosnije u proteklim nedjeljama, a uslijedilo je usred povećane napetosti poslije 11-dnevnog rata Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze u maju, navodi Asošiejted pres.

Islamski ekstremistički Hamas koji vlada drugom palestinskom teritorijom, pojasom Gaze, saopštio je da su današnja ubistva "rezultat nastavka saradnje" međunarodno priznate Palestinske uprave, vladajuće na Zapadnoj obali i vlade Izraela. Ta organizacija je potvrdila pogibiju četiri svoja člana.

Palestinski zvaničnici su rekli da je medju poginulima i jedan 16-godišnjak, ali se nije odmah znalo da li je on bio ekstremista.

Palestinska uprava koji kontroliše poluautonomna područja na Zapadnoj obali je osudila ubistva i rekla da je vlada Izraela "u potpunosti i direktno odgovorna za krvavo jutro i zločine koje su počinile okupacione snage".

Portparol Hamasa Abdulatif al Kanou je rekao da su nedavni sastanci palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa i izraelskih zvaničnika "ohrabrili okupatora".

Hamas koji vlada drugom palestinskom teritorijom pojasom Gaze je ubijene označio "herojskim mučenicima" i pozvao pristalice da "osmisle taktiku i sredstva da povrijede neprijatelja".

Izrael je osvojio Zapadnu obalu 1967. godine i u narednim decenijama osnovao tamo desetine jevrejskih naselja u kojima živi gotovo pola miliona jevrejskih naseljenika.

Palestinci teže da Zapadna obala bude dio njihove buduće države i jevrejska naselja smatraju preprekom za rješenje sukoba s Izraelom.

Preporučujemo za Vas