imunizacija protiv kovida-19

Fajzer podnio na razmatranje podatke o vakcini za djecu od pet do 11 godina

Fajzerova antikovid vakcina sa dvije doze trenutno je odobrena za upotrebu za osobe starije od 12 godina

3998 pregleda 31 reakcija 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Farmaceutska kompanija Fajzer podnijela je američkoj Upravi za hranu i ljekove (FDA) svoje podatke o istraživanju efikasnosti svoje kovid-19 vakcine za djecu, navodeći da očekuje da će uskoro zatražiti odobrenje za upotrebu svog preparata.

Fajzer i njen njemački partner Biontek saopštili su da očekuju da će „narednih nedjelja“ zatražiti odobrenje za hitnu upotrebu njihove vakcine za djecu staru od pet do 11 godina. Kompanije takođe planiraju da podnesu podatke Evropskoj agenciji za ljekove i drugim regulatorni tijelima.

Fajzerova antikovid vakcina sa dvije doze trenutno je odobrena za upotrebu za osobe starije od 12 godina. Procjenjuje se da je oko 100 miliona ljudi u SAD potpuno vakcinisano sa tom vakcinom, prema američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

Fajzer je testirao manju dozu kao vakcinu za djecu.

Kompanija je prošle nedjelje saopštila da su naučnici utvrdili da vakcina kod djece razvija podjednak nivo antitijela za borbu protiv koronavirusa kao što redovna doza razvija kod tinejdžera i mlađih osoba.

Šef FDA Piter Marks rekao je za AP ranije ovog mjeseca da kada im Fajzer podnese rezultate svoje studije, agencija očekuje da će ih razmotriti u roku od nekoliko nedjelja da bi odlučila da li su bezbjedni i dovoljno efikasni za mlađu djecu.

Drugi američki proizvođač antikovid vakcina Moderna takođe sprovodi studiju o primijeni svog preparata na djeci školskog uzrasta, a rezultati se očekuju kasnije ove godine.

Preporučujemo za Vas