niko nije preuzeo odgovornost za napad

U napadu na džamiju u Kabulu 12 mrtvih

Bomba je aktivirana na ulazu u džamiju gdje se održavala memorijalna služba za majku portparola talibana Zabinulaha Mudžahida, i u kojoj su se sakupili talibanski lideri, predstavnici ministarstva odbrane

3277 pregleda 0 komentar(a)
Kabul (ilustracija), Foto: Shutterstock
Kabul (ilustracija), Foto: Shutterstock

Najmanje 12 osoba je poginulo, a 32 su povrijeđene u današnjem bombaškom napadu na džamiju u Kabulu, objavila je katarska Al DŽazira pozivajući se na izvor u avganistanskoj bezbjednosnoj službi.

Bomba je aktivirana na ulazu u džamiju gdje se održavala memorijalna služba za majku portparola talibana Zabinulaha Mudžahida, i u kojoj su se sakupili talibanski lideri, predstavnici ministarstva odbrane.

Al Džazira navodi da su tri osobe pritvorene zbog optužbi za napad.

Zasad niko nije preuzeo odgovornost, mada su od povratka talibana na vlast polovinom avgusta učestali napadi terorista takozvane Islamske države.

Povećanje u broju napada je istovremeno pojačalo mogućnost za širi konflikt između dvije ekstremističke grupe, ocjenjuje AP.

Islamska država, koja talibane smatra neprijateljima, zadržala je prisustvo u istočnoj provinciji Nangarhar, i dosad je preuzimala odgovornost za nekoliko napada, uključujući i ubistva u glavnom gradu provincije Džalalabad.