Japanski parlament izabrao bivšeg diplomatu Fumija Kišidu za novog premijera

S obzirom da Kišidova partija i njen koalicioni partner imaju većinu u oba doma parlamenta on je pobijedio na glasanju sa komotnom većinom protiv Jukia Edana, vođe najveće opozicione stranke

3890 pregleda 0 komentar(a)
Kišida, Foto: Beta/AP
Kišida, Foto: Beta/AP

Japanski parlament izabrao je danas Fumija Kišidu, bivšeg diplomatu za premijera, nasledio je Jošihide Sugu, koji je poslije nepune godine na tom položaju, podnijo ostavku.

S obzirom da Kišidova partija i njen koalicioni partner imaju većinu u oba doma parlamenta on je pobijedio na glasanju sa komotnom većinom protiv Jukia Edana, vođe najveće opozicione stranke Ustavne demokratske partije Japana.

Kišida i njegov kabinet će položiti zakletvu na ceremoniji u carskoj palati kasnije danas.

On zamjenjuje Jošihide Sugu koji je podnio ostavku poslije samo godinu dana na funkciji pošto mu se sunovratila podrška zbog načina djelovanja u pandemiji i insistiranja na održavanju Tokijskih olimpijskih igara iako se virus širio.

Bivši ministar spoljnih poslova Kišida (64) čvrsti je dio konzervativnog establišmenta i njegova pobjeda prošle nedjelje na unutarpartijskom glasanju za novog vođu partije da zameni Sugu bio je izbor kontinuiteta i stabilnosti naspram promena.

Kišida će zamijeniti gotovo sve ministre. Ostaviće dva od 20 ministarskih mjesta za vreme Suge, a 13 osoba se imenuje na ministarska mjesta prvi put, javili su japanski mediji.

Najveći broj mesta dodijeljen je moćnim frakcijama koje su glasale za Kišidu na unutarpartijskim izborima.

Prema izvještajima u novoj vladi će biti samo tri žene, jedna više nego u Suginoj vladi.

Svoja mjesta zadržaće ministri spoljnih poslova Tošimitsu Motegi i odbrane Nobuo Kiši, čime se osigurava kontinuitet japanske spoljne i bezbjednosne politike dok zemlja nastoji da sarađuje bliskije sa Vašingtonom pod bilateralnim bezbjednosnim paktom naspram rasta Kine i porasta tenzija u regionu, posebno oko Tajvana.

Kišida podržava jače japansko-američke veze i partnerstva sa drugim demokratijama sličnih pogleda u Aziji, Evropi i Britaniji, djelimično i zato da bi se suprotstavio Kini i Sjevernoj Koreji koja ima nuklearno oružje.

Bonus video: