Abdulah Drugi o "Pandora papirima": O transakcijama se ćutalo iz bezbjednosnih razloga, nisu korišćeni javni fondovi

Izvještaj je nazvan "Pandora papiri" jer je istraga ukazala na ranije skrivene postupke elite i korumpiranih i kako su oni koristili ofšor račune da sakriju imovinu koja vrijedi trilione dolara

5005 pregleda 3 komentar(a)
Abdulah Drugi, Foto: Reuters
Abdulah Drugi, Foto: Reuters

Kralj Jordana Abdulah Drugi porekao je danas da je počinjen bilo kakav prestup prilikom kupovine luksuznih kuća u inostranstvu i naveo da se o transakcijama vrijednim oko 100 miliona dolara ćutalo iz bezbjednosnih razloga, te da nisu korišćeni javni fondovi.

Takvo saopštenje kraljevske palate u Amanu objavljeno je dan pošto je Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara izvijestio da su stotine svjetskih lidera, moćnih političara, milijardera, slavnih ličnosti, vjerskih vođa i dilera droge pola vijeka krili svoje investicije u luksuzne kuće, ekskluzivne posjede na obali, jahte i drugu imovinu.

Do takvih podataka se došlo pošto je pregledano gotovo 12 miliona dosijea dobijenih od 14 firmi širom svijeta, naveo je konzorcijum.

Izvještaj je nazvan "Pandora papiri" jer je istraga ukazala na ranije skrivene postupke elite i korumpiranih i kako su oni koristili ofšor račune da sakriju imovinu koja vrijedi trilione dolara.

Otkriveno je između ostalog da su savjetnci pomogli jordanskom monarhu da osnuje više od tri desetine fiktivnih kompanija od 1995. do 2017. godine što mu je pomoglo da kupi 14 kuća vrijednih više od 106 miliona dolara u SAD i Velikoj Britaniji.

Jedna vrijedna 23 miliona je kupljena u Kaliforniji preko britanske kompanije Virdžin ajlands (Virgin Islands), a savjetnici su identifikovani kao engleski računovođa u Švajcarskoj i advokati te kompanije.

U saopštenju kraljevske palate se navodi da se to nije objavilo iz bezbjednosnih razloga i zabrinutosti za privatnost, ne zato da se to sakrije, kako se tvrdi u izvještaju istraživačkih novinara.

"Mjere da se sačuva privatnost su ključne za šefa države pozicije Njegovog Veličanstva", piše u saopštenju u kome se izvještaj konzorcijuma označava kao "flagrantno kršenje i prijetnja Njegovom Veličanstvu i bezbjednosti njegove porodice".

Objavljeni detalji su sramotan udarac za kralja Abdulaha Drugog jer se Vlada Jordana ove godine suočila sa skandalom pošto je kraljev polubrat, bivši prestolonasljednik princ Hamza optužio vladajući sistem za korupciju i nesposobnost.

Kralj je tvrdio da je žrtva "maliciozne zavjere" i stavio je polubrata u kućni zatvor, a dvojici njegovih bivših bliskih saradnika se sudi.

Bonus video: