Tajvanski premijer: Kineske vojne aktivnosti krše regionalni mir

Upozorenje uslijedilo dan nakon rekordnog preleta 56 kineskih vojnih aviona

1802 pregleda 0 komentar(a)
Su Ceng-čang, Foto: Reuters
Su Ceng-čang, Foto: Reuters

Tajvan mora biti na oprezu zbog kineskih "najviših" vojnih aktivnosti koje krše regionalni mir, rekao je premijer Su Ceng-čang dan nakon rekordnog preleta 56 kineskih vojnih aviona.

Tajvan je izvijestio o 148 aviona kineskih oružanih snaga u južnom i jugozapadnom dijelu svoje zone protivvadušne odbrane u razdoblju od četiri dana počevši od petka, kada je Kina obilježila ključni nacionalni praznik, Dan državnosti.

Kina Tajvan smatra svojom teritorijom koju bi trebalo zauzeti silom ako je potrebno, dok Tajvan istraje na nezavisnosti i odbrani svoje slobode i demokratije.

Siva zona

Ponovne kineske vojne aktivnosti Tajvan naziva ratovanjem u "sivoj zoni", osmišljenim kako bi istrošilo tajvanske snage i testiralo njihove reakcije.

"Tajvan mora biti na oprezu. Kina je sve više na vrhu", rekao je Su novinarima u Taipeiju. "Svijet je takođe vidio kako Kina ponavlja kršenje regionalnog mira i pritisak na Tajvan". Tajvan mora "ojačati" i okupiti se kao jedno, dodao je, kako prenosi Hina.

Japanski ministar vanjskih poslova Tošimicu Motegi u utorak je kazao kako se nada da će Tajvan i Kina uspjeti mirno riješiti međusobna pitanja, dodajući da će Japan nastaviti da prati situaciju.

Motegi, kojeg je juče ministrom vanjskih poslova novi premijer Fumio Kišida imenovao ponovo, ocijenio je da je geopolitička situacija oko Japana sve teža, prenosi Rojters.

Bonus video: