Stoltenberg: Misija "Odlučna podrška" donosi promjene u Avganistanu

Generalni sekretar je istakao da više od 13.000 trupa iz 39 NATO i partnerskih zemalja služi u Avganistanu
77 pregleda 2 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.11.2017. 11:12h

Mirovna misija "Odlučna podrška" donosi promjene u Avganistanu, poručio je generalni sekretar Jens Stoltenberg uoči sastanka ministara odbrane.

U misiji učestvuje i Crna Gora.

„Za nepune tri godine, avganistanske snage bezbjednosti su preuzele punu odgovornost za bezbjednost njihove zemlje. To nije bilo lako. Bezbjednosna situacija ostaje veoma izazovna. To su posljednjih nedjelja i pokazali kukavički napadi protiv avganistanskih snaga i civila. Međutim, avganistanski vojnici i policija nastavljaju da pokazuju profesionalizam i hrabrost svakog dana. A naša misija 'Odlučna podrška' obuke, savjetovanja i asistiranja avganistanskim snagama bezbjednosti unosi promjenu,“ kazao je Jens Stoltenberg na početku sastanka.

Generalni sekretar je istakao da više od 13.000 trupa iz 39 NATO i partnerskih zemalja služi u Avganistanu.

“Naše saveznice i partneri su se obavezali da šalju vise trupa. Stoga ćemo danas ispitati napredak i raspravljati šta je još potrebno da se uradi kako bi se ojačale borbene sposobnosti Avganistanaca u borbi protiv međunarodnog terorizma,” kazao je Stoltenberg, navodeći da je cilj stvoriti okruženje kako bi se ostvario krajnji cilj – mir i pomirenje u Avganistanu.

Ministri odbrane su tokom prvog dana sastanka razgovarali o prilagođavanju NATO-a novim sandardima. Kako je generalni sekretar Jens Stoltenberg sinoć rekao, ključna komponenta adaptacije je snažna i agilna komandna struktura, što je, kako je rekao, oslonac za sposobnost projektovanja stabilnost izvan granica NATO-a.

Cilj komande za Atlantik je osigurati da morske linije komunikacije između Evrope i Sjeverne Amerike i dalje budu slobodne i sigurne.

„Ovo je od vitalnog značaja za našu transatlantsku zajednicu. Adaptacija NATO komandne strukture ojačaće dodatno našu sposobnost da brzo i efikasno ojačamo saveznike. Ali, kad je riječ o vojnoj mobilnosti, tu se ne radi samo o novim komandama, već i o sposobnosti da se snage i oprema brzo kreću, sa pravim prevoznim sredstvima i odgovarajućom infrastrukturom“, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

Bonus video: