Džonson i Džonson zatražio od FDA dozvolu za dodatnu dozu

Vakcine koje se daju u jednoj dozi ili uz takozvanu „booster“ dozu, pacijenti uglavnom dobro podnose, tvrdi američka kompanija

2533 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Farmaceutska kompanija Džonson i Džonson, čija se vakcina protiv kovida-19 daje u samo jednoj dozi, objavila je da je američkoj agenciji za hranu i ljekove (FDA) dostavila podatke za odobrenje druge, dodatne doze vakcine za odrasle.

Ti podaci uključuju rezultate kliničkog ispitivanja prema kojem druga doza ubrizgana oko dva mjeseca, odnosno 56 dana, nakon prve pokazuje efikasnost od 94 odsto protiv simptomatskih umjerenih do teških slučajeva u SAD, a 100 odsto protiv teških slučajeva 14 dana nakon druge vakcine, rekla je kompanija u saopštenju.

Druga doza ubrizgana šest mjeseci nakon prve takođe devet puta povećava nivo antitijela, prema jednom drugom ispitivanju Džonson i Džonsona, prenosi Hina.

Vakcine koje se daju u jednoj dozi ili uz takozvanu „booster“ dozu, pacijenti uglavnom dobro podnose, tvrdi američka kompanija.

FDA navodi da će se njegov odbor stručnjaka sastati 14. i 15.oktobra da bi razmotrio zahtjeve za odobrenje Džonson i Džonsona i Moderne.

Bonus video: