Šef NATO-a kritikovao zemlje koje žele stvoriti nove vojne saveze

"Saveznici su složni u vezi našeg glavnog cilja da moramo ostati ujedinjeni", kazao je Stoltenberg

3005 pregleda 3 komentar(a)
Stoltenberg, Foto: Reuters
Stoltenberg, Foto: Reuters

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kritikovao je u utorak u Vašingtonu zemlje koje žele ojačati evropsku odbranu i naglasio da osnivanje "konkurentskih" struktura NATO-u može dovesti do slabljenja i podjele Sjevernoatlantskog saveza.

U vrijeme sastanka Evropske unije u Sloveniji, Stoltenbergu je na konferenciji na Univerzitetu Džordžtaun u Vašingtonu postavljeno pitanje o posljedicama sporazuma AUKUS između Sjedinjenih Država, Australije i Velike Britanije na transatlantske odnose.

"Razumijem da je Francuska razočarana" budući da je Kanbera nakon AUKUS-a raskinula mega ugovor o kupovini francuskih podmornica, rekao je. "Istovremeno, saveznici su složni u vezi našeg glavnog cilja da moramo ostati ujedinjeni."

Ali "ne vjerujem u napore stvaranja nečega izvan okvira NATO-a što bi konkurisalo ili zamijenilo NATO", dodao je Stoltenberg, kako prenosi Hina.

Norvežanin je u poruci za 27 šefova država i vlada okupljenih na Brdu kod Kranja naglasio da 80 posto potrošnje za odbranu NATO-a osiguravaju zemlje koje nisu članice EU. "To su svakako Sjedinjene Države, ali i drugi saveznici", primijetio je.

"Ali i geografija je važna, Turska na jugu, Norveška i Island na sjeveru i Sjedinjene Države, Kanada i Velika Britanija na zapadu. Ako pogledate mapu, oni su važni za zaštitu cijele Evrope."

"Svaki pokušaj slabljenja transatlantske veze stvaranjem alternativnih struktura, govoreći da se možemo sami snaći, ne samo da će oslabiti NATO, nego će i podijeliti Evropu", upozorio je.

Bonus video: