Australija prestaje s kontroverznim slanjem azilanata u Papuu Novu Gvineju

Prema australijskoj strogoj imigracijskoj politici, tražitelji azila koji pokušavaju ući u zemlju brodom od 2013. godine šalju se u centre za azilante na otoku Manusu u PNG-u i ostrvskoj državi Nauru u južnom Pacifiku

2180 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Australija će krajem decembra prestati zatvarati tražitelje azila u Papui Novoj Gvineji (PNG), objavile su danas dvije zemlje, dok Canberra zatvara jedan od dva udaljena pacifička centra za azilante koje su kritikovale Ujedinjene nacije.

Prema australijskoj strogoj imigracijskoj politici, tražitelji azila koji pokušavaju ući u zemlju brodom od 2013. godine šalju se u centre za azilante na otoku Manusu u PNG-u i ostrvskoj državi Nauru u južnom Pacifiku, prenosi Hina.

"Ugovori australijske vlade o regionalnoj obradi (zahtjeva azilanata) u PNG-u istječu 31. decembra 2021. i neće biti obnovljeni", navodi se u zajedničkom saopštenju.

PNG je vršio pritisak na Australiju da zatvori centar.

UN izvještavao o kršenju ljudskih prava u centru

Australija je na vrhuncu zatvorila oko hiljadu ljudi na Manusu i sada ih je navodno ostalo još stotinak koji čekaju preseljenje u treću zemlju ili im je odbijen zahtjev za azilom.

Australija je rekla da se oni koji će ostati mogu prebaciti na Nauru ili ostati u PNG-u, gdje mogu zatražiti državljanstvo.

Australija i Nauru su ranije ove godine produžili sporazum o zadržavanju tražitelja azila na tom malom otoku.

Ujedinjene nacije i humanitarne agencije kritikovali su uslove na Manusu i Nauruu, izvještavajući o kršenjima ljudskih prava, i pozivali su na zatvaranje centara za azilante.

Bonus video: