Muratov: Nobelovu nagradu posvećujem listu "Novaja Gazeta" i njegovim ubijenim novinarima

On je naveo imena šest novinara i saradnika lista koji su ubijeni, među kojima i Ana Politkovskaja

9589 pregleda 14 komentar(a)
Muratov, Foto: Reuters
Muratov, Foto: Reuters

Ruski novinar Dmitrij Muratov, jedan od dobitnika ovogodišnje Nobelove nagrade za mir, rekao je da posvećuje svoju nagradu listu "Novaja Gazeta", čiji je glavni urednik i kolegama ubijenim u obavljanju svog posla.

Nobelova nagrada za mir dodeljena je novinarima Mariji Resi iz Filipina i Dmitriju Muratovu iz Rusije za njihovu borbu za slobodu izražavanja u svojim zemljama, objavio je ranije danas Norveški Nobelov komitet.

Muratov je glavni urednik ruske novine "Novaja Gazeta" poznate po kritičkom odnosu prema ruskim vlastima.

"Ovo nije moja lična zasluga, zasluga je Novaje Gazete, zasluga je onih koji su umrli braneći prava ljudi na slobodu izražavanja", rekao je Muratov prenijela je ruska novinska agencija TASS.

On je naveo imena šest novinara i saradnika lista koji su ubijeni, među kojima i Ana Politkovskaja.

"Pošto nisu više sa nama (Nobelov komitet) je očigledno odlučio da ja to kažem cijelom svijetu. Eto istine, ovo je za njih", rekao je Muratov.

Novaja Gazeta, osnovana 1993. redovno je na meti zastrašivanja i napada.

Posljednjih godina list objavljuje istrage o djelovanju ruskih paravojnih grupa ili progonu seksualnih manjiha u Čečeniji.

Objava Nobelove nagrade za mir došla je dan poslije obilježavanja 15. godišnjice ubistva čuvene novinarke Novaje Gazete Ane Politkovskaje, ubijene 7. oktobra 2006.

Njegov list je naveo da će dio novca koji će on dobiti za Nobelovu nagradu biti dato u dobrotvorni fond za pomoć djeci koja pate od rijetkih bolesti.

Ta organizacija, Krug Dobra osnovana je na inicijativu predsjednika Rusija Vladimira Putina u januaru.

Bonus video: