Zagađen vazduh odnosi živote: Godišnje umre osam miliona ljudi

Većina smrtnih slučajeva zabilježena je u zemljama sa niskim i srednjim prihodima u Aziji i Africi, kao i u regionu istočnog Sredozemlja, Evropi i Americi
1 komentar(a)
Zagađenost vazduha, Foto: Shutterstock
Zagađenost vazduha, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.05.2018. 15:56h

Zbog zagađenog vazduha u svijetu godišnje umre oko osam miliona ljudi, a većina zdravstvenih problema pogođa stanovništvo Afrike i Azije, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Ambijantalno zagađenje bilo je uzrok smrti 4,2 miliona ljudi u 2016. godini, dok je zagađenje vazduha u kućama, uzrokovano kuvanjem, štetnim gorivima i tehnologijama, odgovorno za oko 3,8 miliona smrti u istoj godini, navodi SZO.

Većina smrtnih slučajeva zabilježena je u zemljama sa niskim i srednjim prihodima u Aziji i Africi, kao i u regionu istočnog Sredozemlja, Evropi i Americi.

Kako se navodi u saopštenju SZO, više od 40 odsto svjetske populacije, odnosno oko 3,8 milijardi ljudi, nema pristup čisto-sagorijevajućim gorivima za kuvanje.

Tokom posljednjih deset godina, SZO je utvrdila da više od 90 odsto svjetske populacije diše zagađen vazduh, kao i da u prethodnih šest godina nije zabilježen značajan rast broja zagađivača, ali da ostaje na visokom nivou.

Najveći nivo zagađenosti vazduha zabilježen je u regionu istočnog Sredozemlja i u jugoistočnoj Aziji, gdje su izmjereni nivoi pet puta iznad granice koju je propisala SZO.

U Africi, kao i u pojedinim djelovima zapadnog Pacifika, nedostaju podaci o zagađenju vazduha, dok je u Evropi najveći broj mjesta sa podacima o stanju vazduha.