Liban bez struje danima zbog nedostatka goriva

"Libanska elektroenergetska mreža potpuno je prestala sa radom danas u podne i malo je vjerovatno da će raditi do sljedećeg ponedjeljka ili nekoliko dana", rekao je neimenovani zvaničnik agenciji Rojters

31801 pregleda 53 reakcija 19 komentar(a)
Električni kabkovi u gradu Tir u Libanu, Foto: Reuters
Električni kabkovi u gradu Tir u Libanu, Foto: Reuters

Liban je ostao bez struje pošto su dvije najveće elektrane u zemlji zatvorene zbog nedostatka goriva, saopštio je vladin zvaničnik agenciji Rojters.

On je potvrdio da će država bez struje biti nekoliko dana.

"Libanska elektroenergetska mreža potpuno je prestala sa radom danas u podne i malo je vjerovatno da će raditi do sljedećeg ponedjeljka ili nekoliko dana", rekao je neimenovani zvaničnik.

Državna elektroprivredna kompanija potvrdila je u saopštenju da je termoelektrana Zahrani prestala sa radom. Fabrika Deir Amar prestala je sa radom još u petak.

"Zatvaranje dvije elektrane direktno je uticalo na stabilnost elektroenergetske mreže i dovelo do njenog potpunog prekida, bez mogućnosti da u međuvremenu nastavi sa radom", navodi se u saopštenju državne kompanije.

Zvaničnik je rekao da će državna kompanija za električnu energiju pokušati da iskoristi vojnu rezervu mazuta za privremeno upravljanje elektranama, ali da se to neće dogoditi u skorije vrijeme.

Mnogi Libanci se za dobijanje struje obično oslanjaju na privatne generatore koji rade na dizel gorivo, koji sada nedostaje.

Liban je paralisan ekonomskom krizom, koja se produbila kako su zalihe uvezenog goriva presušile. Libanska valuta potonula je za 90 odsto od 2019. godine, prenosi agencija Rojters.

Bonus video: