Cai Ing-ven: Niko ne može da primora Tajvan da krene putem koji je Kina odredila

"Nadamo se smirivanju odnosa i nećemo djelovati brzopleto, ali apsolutno ne bi trebalo da bude iluzija da će tajvanski narod sagnuti pod pritiskom"

6390 pregleda 8 komentar(a)
Cai Ing-ven, Foto: Reuters
Cai Ing-ven, Foto: Reuters

Tajvan će nastaviti da jača svoje odbrambene kapacitete kako bi se osiguralo da ostrvo niko ne može da primora da krene putem koji je odredila Kina, izjavila je tajvanska predsjednica Cai Ing-ven, prenosi Rojters.

Kineski predsjednik Si Ðinping juče je obećao da će se ostvariti "ponovno ujedinjenje" sa Tajvanom koji Kina smatra svojim otcijepljenim dijelom, ali nije direktno pomenuo upotrebu sile.

Tajvan je izložen sve većem vojnom i političkom pritisku Pekinga da prihvati suverenitet Kine, ali se Tajpej obavezao da će braniti svoju slobodu i da samo narod Tajvana može odlučivati o svojoj budućnosti, naveo je Rojters.

"Nadamo se smirivanju odnosa i nećemo djelovati brzopleto, ali apsolutno ne bi trebalo da bude iluzija da će tajvanski narod sagnuti pod pritiskom. Nastavićemo da učvršćujemo našu nacionalnu odbranu da bi osigurali da niko ne može da primora Tajvan da krene putem koji nam je Kina odredila. Ovo zbog toga što put koji je Kina odredila ne nudi slobodan i demokratski način života za Tajvan, ni suverenitet za naših 23 miliona građana", kazala je Cai Ing-ven.

Vazduhoplovne snage kineske armije su od 1. oktobra vršile upade u zonu dejstva tajvanske PVO sa oko 150 aviona tokom četiri uzastopna dana, ali od tada više nije bilo sličnih aktivnosti kineskog ratnog vazduhoplovstva.

Iz Tajpeja poručuju da su nezavisna država koja se zove Republika Kina, što je zvanično ime Tajvana.

Bonus video: