Prvi snimci Sidneja nakon lokdauna: Građani u pabovima, šopingu, teretanama...

Više od pet miliona stanovnika Sidneja bilo je zatvoreno u strogom lokdaunu od juna kako bi se suzbilo širenje vrlo zarazne delta varijante koronavirusa

6855 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kafići, teretane i restorani u Sidneju otvorili su danas, nakon gotovo četiri mjeseca "zaključavanja", svoja vrata gostima koji su vakcinisani protiv Kovida-19, jer se Australija postupno počinje otvarati zahvaljujući sve većem broju potpuno vakcinisanih građana.

Neki pabovi u najvećem australijskom gradu otvorili su svoja vrata u ponedjeljak odmah poslije ponoći, jer su mnogi gosti došli na ponoćno pivo, pokazale su televizijski snimci i fotografije na društvenim mrežama.

"Mislim da su svi u cijeloj državi prilično uzbuđeni zbog proteklih 100 dana", rekao je premijer države Novi Južni Vels Dominik Perotet.

Od juna bili u lokdaunu

Više od pet miliona stanovnika Sidneja bilo je zatvoreno u strogom lokdaunu od juna kako bi se suzbilo širenje vrlo zarazne delta varijante virusa, koja se od tada proširila na Melburn i glavni grad Kanberu, što je i u tim gradovima dovelo do strogih protivpandemijskih mjera.

Perotet je pozvao građane Sidneja da ne pretjeraju s uzbuđenjem zbog izlaska iz lokdauna i upozorio da će se broj zaraženih povećati nakon ponovnog otvaranja, prenosi Hina.

Prema ublaženim pravilima, 10 potpuno vkcinisanih ljudi može se okupiti u kućama, dok 100 može prisustvovati vjenčanjima i sahranama.

Sidnej korona
foto: Reuters

Maloprodajne trgovine mogu se otvoriti sa smanjenim kapacitetom jer država nastoji da dostigne stopu vakcinacije od 80 odsto do kraja oktobra, kada će se dodatno ublažiti ograničenja.

Nevakcinisani i dalje zatvoreni

Ipak, nevakcinisani građani moraju ostati kod kuće do 1. decembra.

Država Novi Južni Vels, u kojoj je Sidnej, popustila je pravila zatvaranja nakon što je postignut cilj od 70 odsto potpuno vakcinisane odrasle populacije.

Sidnej korona
foto: Reuters

Kako je sve veći broj stanovnika vakcinisan, Australija planira postupno vraćanje u normalu, pa bi od novembra pustila potpuno vakcinisane stanovnike da slobodno ulaze i napuštaju zemlju.

Australija je u martu 2020. zatvorila svoje međunarodne granice, zbog čega je broj oboljelih od koronavirusa bio relativno nizak – ukupno 127.500 slučajeva zaraze i 1.440 smrtnih slučajeva.

Bonus video: