dugogodišnji operativac al kaide

Irački premijer: Uhapšen istaknuti vođa Islamske države

Američki Stejt department je u okviru programa Nagrade za pravdu ponudio pet miliona dolara za Jasimovu "glavu" i predstavio ga kao ključnog za upravljanje finansijama za terorističke operacije Islamske države

2746 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Irak je saopštio da je u prekograničnoj operaciji uhapšen visoki lider Islamske države i dugogodišnji operativac Al Kaide.

Vijest je na Tviteru objavio irački premijer Mustafa al Kadimi, navodeći da je riječ o Samiju Jasimu koji, kako je naveo, nadzire finansijske operacije grupe Islamska država, a bio je zamjenik lidera ID dok je na čelu bio pokojni Abu Bakr al Bagdadi.

Al Kadimi je rekao da je to bila jedna od najtežih prekograničnih obavještajnih operacija koje su izvele iračke snage.

Američki Stejt department je u okviru programa Nagrade za pravdu ponudio pet miliona dolara za Jasimovu "glavu" i predstavio ga kao ključnog za upravljanje finansijama za terorističke operacije Islamske države.

Dok je bio zamjenik lidera u Islamskoj državi u Mosulu 2014. godine, Jasim je navodno bio ekvivalent ministru finansija ID-a koji je nadzirao uplive prihoda od nelegalne prodaje nafte, gasa, antikviteta i prirodnih resursa.

Irački obavještajni zvaničnici su rekli za Asošijeted pres da je Jasim uhapšen u jednoj drugoj zemlji i da je prebačen u Irak prije nekoliko dana. Oni su govorili pod uslovom anonimnosti jer nisu ovlašćeni da daju izjave o operaciji.

Jasem je radio sa liderom Al Kaide u Iraku Abuom Musab al Zarkavijem, jordanskim ekstremistom koji je ubijen u vazdušnom napadu SAD u Iraku 2006. Bio je na različitim pozicijama bezbjednosti u Iraku i preselio se u Siriju 2015. godine,nakon što je ID proglasila kalifat 2014. i postao je zamjenik Abua Bakra al Bagdadija, lidera ekstremističke grupacije.

Al Bagdadi je ubijen na sjeverozapadu Sirije 2019. godine u operaciji kojom su rukovodile SAD tokom administracije Donalda Trampa.