"Vašington nastavlja da stvara tenzije u regionu pogrešnim postupcima"

Kim Džong Un: Razvoj naoružanja zbog neprijateljske politike SAD

Kim je poručio da modernizacija sjevernokorejske vojske nije usmjerena protiv Južne Koreje i da ne bi trebalo da se dogodi drugi rat u kojem bi se korejski narod borio međusobno

3314 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Stojeći pored najvećih raketa koje posjeduje Pjongjang, tokom velike vojne izložbe, sjevernokorejski vođa Kim Džong Un poručio je da je razvoj naoružanja njegove zemlje neophodan zbog neprijateljske politike SAD i oružja koje nagomilava Seul, prenosi Rojters pozivajući se na sjevernokorejske državne medije.

„Pjongjang je samo u samoodbrani odgovorio modernizacijom svoje vojsku i ne započinje rat“, naglasio je Kim na odbrambenoj izložbi u ponedjeljak, prenijela je sjevernokorejska zvanična novinska agencija KCNA.

On je rekao da su SAD često poručivale da nisu neprijateljski nastrojene prema sjevernokorejskoj državi, ali da ne postoje dokazi zasnovani na radnjama koji bi uvjerili u to, kao i da Vašington nastavlja da stvara tenzije u regionu svojim pogrešnim procjenama i postupcima, prenosi Tanjug.

Kim je svoje primjedbe iznosio pored različitog naoružanja, uključujući i interkontinentalne balističke rakete, izvestio je vodeći partijski list Rodong Šinmun.

Među njima je bila izložena i Hvasong-16, najveća sjevernokorejska interkontinentalna balistička raketa, predstavljena na vojnoj paradi u oktobru 2020. godine, koja još nije isprobana.

izložba oružja Sjeverna Koreja
foto: Reuters

Kim je poručio da modernizacija sjevernokorejske vojske nije usmjerena protiv Južne Koreje i da ne bi trebalo da se dogodi drugi rat u kojem bi se korejski narod borio međusobno.

Kim je održao govor u ponedjeljak na izložbi naoružanja “Samoodbrana-2021”, događaju koji je dio obilježavanja 76. rođendana vladajuće Radničke partije.

On je, obilazeći izložbu, rekao da je cilj unapređenja sjevernokorejske vojske sprečavanje rata i zaštita nacionalnog suvereniteta, a Ministarstvo odbrane u Seulu saopštilo je da južnokorejske i američke obavještajne agencije analiziraju prikazanu opremu.

Portparol američkog Stejt departmenta ponovio je da je cilj SAD potpuna denuklearizacija Korejskog poluostrva, i da Vašington ne gaji neprijateljske namere prema Pjongjangu, kao i da je spreman za ozbiljnu i održivu diplomatiju bez preduslova.

Pjongjang je poručio da nije zainteresovan za razgovore sve dok Vašington sprovodi politiku sankcija i vojnih aktivnosti u Južnoj Koreji.

Dvije Koreje trenuno sprovode ubrzanu trku u naoružanju, pri čemu obije strane testiraju sve naprednije rakete kratkog dometa i druge projektile, a Seul je nedavno predstavio svoju prvu balističku raketu lansiranu podmornicom, dok planira izgradnju nosača aviona i kupuje američke lovce F-35.

Sjeverna Koreja je nastavila sa svojim raketnim programom, a analitičari kažu da je započela veliko proširenje svog glavnog nuklearnog reaktora, koji se koristi za proizvodnju goriva za nuklearne bombe.

izložba oružja Sjeverna Koreja
foto: Reuters

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Južne Koreje Suh Hon sastao se juče u Vašingtonu sa američkim kolegom Džejkom Sullivanom kako bi razgovarali o Sjevernoj Koreji.

Suh je u ponedjeljak rekao novinarima da planira da razgovara o predlogu predsjednika Južne Koreje Mun DŽae-ina o formalnom završetku Korejskog rata 1950-1953 i o mogućem ublažavanju sankcija Pjongjangu, izvijestila je novinska agencija Jonhap.

U saopštenju Bijele kuće o sastanku navodi se da je Saliven naglasio potrebu da se Sjeverna Koreja uzdrži od radnji koje podižu tenziju i potvrdio podršku međukorejskom dijalogu i saradnji.

Prošle nedjelje dvije Koreje obnovile su svoju telefonsku komunikaciju , koju je Sjeverna Koreja prekinula prije nekoliko mjeseci, a Pjongjang je pozvao Seul da pojača napore da se poboljšaju odnosi, nakon što je kritikovao ono što je nazvao dvostrukim standardima Seula u pogledu razvoja naoružanja.