Ove vakcine protiv kovida koristi najveći broj zemalja

Kina i Indija do sada dale najveći broj vakcina svojim stanovnicima, SAD na trećem mjestu

5073 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: AA
Ilustracija, Foto: AA

Do sada je u svijetu primijenjeno oko 6,5 milijardi doza vakcina protiv Kovida-19 i to u najmanje 196 zemalja, prenosi BBC. Međutim, postoje velike razlike u tome kojim tempom napreduje vakcinacija u različitim djelovima svijeta, kao u broju zemalja koje koriste određene vakcine protiv kovida.

Neke zemlje su obezbijedile i isporučile doze velikom dijelu svog stanovništa, ali druge zaostaju na tom polju. Ovo je najveći program vakcinacije u istoriji, jer bi prema zamisli država i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) vakcinu trebalo da primi svaka odrasla osoba širom svijeta, piše Nova.rs.

SZO je prvo odobrila vakcinu koju su proizvele kompanije Fajzer i Biontek, a zatim i nekoliko drugih.

Vakcina AstraZeneka se sada najviše koristi širom svijeta i to u čak 175 država. Za razliku od Fajzerove vakcine koja mora da se drži na izuzetno niskoj temperaturi, AstraZeneka se čuva u normalnom frižideru, što olakšava distribuciju.

Fajzer-Biontek se koristi u 131 državi, Sinofarm u 78, Moderna u 72, Džonson i Džonson u 55, Sputnjik Ve u 47, Sinovak u 40 država, a Kovaksin u samo sedam zemalja.

Afrička unija je započela distribuciju 400 miliona doza vakcine Džonson i Džonson koje se daje samo u jednoj dozi. Većina vlada počinje vakcinaciju sa starijom populacijom, zdravstvenim radnicima i ljudima koji su klinički ranjivi, prenosi BBC.

U zemljama poput Izraela i Velike Britanije već postoje obećavajući znakovi da vakcine smanjuju prijem ljudi u bolnice, kao i smrt. Širom svijeta više od 100 mogućih vakcina prolazi kroz ispitivanja kako bi se provjerila njihova efikasnost i bezbjednost.

Sve u svemu, Kina i Indija su do sada dale najveći broj vakcina svojim stanovnicima, sa više od 2,2 milijarde doza i oko 950 miliona doza. SAD je na trećem mjestu sa 400 miliona doza.

Dok zemlje u Evropi i Americi dobro napreduju sa kampanjama vakcinacije, mnoge države u Africi su se susrele sa problemima kada je riječ o snabdijevanju vakcinama. Svjetska zdravstvena organizacija postavila je cilj da 10 odsto populacije svih zemalja bude potpuno vakcinisano protiv koronavirusa do kraja septembra. Međutim, više od 50 zemalja još nije postiglo taj nivo zaštite.

Mnoge siromašnije zemlje oslanjaju se na isporuke iz Kovaks šeme, koju vodi Gavi, Savez za vakcine zajedno sa SZO-om i Koalicijom za inovacije u pripravnosti na epidemije, koja pokušava da osigura svima u svijetu jednak pristup vakcini protiv Kovida-19.

Kovaks je planirao da isporuči oko dvije milijarde doza vakcina na globalnom nivou do kraja godine, ali je sada smanjio svoju prognozu snabdijevanja za 25 odsto na 1,4 milijarde – što je rezultat zabrane izvoza, izazova u proizvodnji i usporenih procesa odobrenja propisa.

Do sada je program isporučio oko 345 miliona vakcina širom svijeta.

Lideri zemalja G7 obavezali su se da će pomoći i da će isporučiti oko milijardu doza vakcina siromašnim zemljama, bilo direktno ili preko Kovaks šeme.

Bonus video: