poziv kini da sarađjue

SZO formirala novu grupu: "Posljednja šansa" da se utvrdi porijeklo koronavirusa

SZO je imenovala 26 članova Naučno-savjetodavne grupe za porijeklo novih patogena među kojima su Marion Kopmans, Tea Fišer, Jang Jungui, kineski stručnjak koji je učestvovao u zajedničkoj istrazi u Vuhanu, prenosi Rojters

8690 pregleda 12 komentar(a)
Detalj iz Vuhana, Foto: Reuters
Detalj iz Vuhana, Foto: Reuters

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) formirala je danas novu stručnu grupu za ispitivanje opasnih patogena koja je, kako sama ocjenjuje, "posljednja šansa" da se utvrdi porijeklo virusa SARS-CoV-2 i pozvala Kinu na saradnju.

Prvi slučaj kovida-19 u ljudskoj populaciji registrovan je u kineskom gradu Vuhanu 2019. godine, a Kina je uvijek negirala optužbe da je virus proistekao iz njenih laboratorija i saopštila da posjete zvaničnika SZO više nijesu neophodne.

SZO je imenovala 26 članova Naučno-savjetodavne grupe za porijeklo novih patogena među kojima su Marion Kopmans, Tea Fišer, Jang Jungui, kineski stručnjak koji je učestvovao u zajedničkoj istrazi u Vuhanu, prenosi Rojters.

Predstavnica SZO Marija van Kerkhoe rekla je da se nada da će Kina sarađivati sa novom misijom i da je potrebno tridesetak studija kako bi se utvrdilo kako je virus prešao sa životinja na čovjeka.

Vodeći ekspert SZO Majk Rajan rekao je da je ova nova grupa posljednja šansa da se utvrdi porijeklo virusa koji je "zaustavio naš cijeli svijet".

Preporučujemo za Vas