Šest jermenskih vojnika ranjeno u Nagorno Karabahu

"Prisustvo azerbejdžanskih oružanih snaga blizu jermenskiih mjesta predstavlja prijetnju za bezbjednost i mir stanovništva i kršenje njihovog prava na život"

1673 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Privatna arhiva
Ilustracija, Foto: Privatna arhiva

Azerbejdžanske snage ranile su šest jermenskih vojnika u enklavi Nagorno Karabah koja je bila u središtu rata dvije zemlje prošle godine, saopšteno je danas u Jerevanu.

Prema jermenskom izaslaniku za ljudska prava Ramanu Tatojanu dvojica ranjenih vojnika su u kritičnom stanju.

Incident se dogodio blizu sela Nor Čen u Nagorno Karabahu u blizini položaja oružanih snaga Azerbejdžana, napisao je on na Fejsbuku i dodao da je takođe pucano u pravcu više drugih mjesta.

"Prisustvo azerbejdžanskih oružanih snaga blizu jermenskiih mjesta predstavlja prijetnju za bezbjednost i mir stanovništva i kršenje njihovog prava na život", ocijenio je on.

Azerbejdžan nije za sada reagovao na te optužbe.

Baku je javio juče da je poginuo jedan azerbejdžanski vojnik, na koga je pucao jermenski snajperista u Nagorno-Karabahu.

Istog dana su se ministri spoljnih poslova sastali u Minsku da razgovaraju o smirivanju tenzija.

U jesen 2020. godine u Nagorno Karabahu vođen je šestonedjeljni rat Azerbejdžana i Jermenije, u kome je poginulo više od 6.500 ljudi.

Sukob je završen teškim porazom Jermenije i potpisivanjem primirja uz rusko posredovanje prema kome su Azerbejdžanu date teritorije koje je tražio od početka prvog rata dvije strane početkom 1990-ih.

Bonus video: