tokom velike molitve

Najmanje 41 osoba poginula u napadu na šiitsku džamiju u Kandaharu

"Dvojica su upala u džamiju i pucali na stražare koji su uzvratili. Jedan od njih se raznio u džamiji, a poslije toga i druga dvojica ", rekao je Sajed Rohulah

7996 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Najmanje 41 osoba poginula je danas tokom molitve u u samoubilačkom napadu na šiitsku džamiju u Kandaharu na jugu Avganistana, nekada glavnom uporištu talibana.

Svjedoci su rekli da je nekoliko eksplozija pogodilo najveću džamiju u Kandaharu, drugom po veličini gradu u zemlji, tokom velike molitve petkom.

"Spremali smo se za molitvu, kada smo čuli pucnjeve. Dvojica su upala u džamiju i pucali na stražare koji su uzvratili. Jedan od njih se raznio u džamiji, a poslije toga i druga dvojica ", rekao je Sajed Rohulah , radnik obezbjeđenja u džamiji, za AFP.

Ranije danas portparol centralne bolnice u Kandaharu rekao je da je više od 50 ranjenih u eksploziji dovezeno u bolnicu.

Slična eksplozija dogodila se prije nedjelju dana u napadu na džamiju u Kunduzu na sjeveru zemlje kada je poginulo najmanje 60 ljudi, za koji je odgovornost preuzela teroristička organizacija Islamska država (ID).

Lokalni talibanski zvaničnik potvrdio je AFP -u da se radi o "samoubilačkom napadu" i da je pokrenuta istraga.