Predsjednik Palestine: Amerika je ovim potezom uvrijedila cio svijet

"Naša najveća nada je mir. SAD ostaju potpuno posvećene omogućavanju trajnog mirovnog sporazuma. SAD će uvijek biti veliki prijatelj Izraela i partner u težnji ka slobodi i miru", poručio je Tramp
1 komentar(a)
Mahmud Abas, Foto: Reuters
Mahmud Abas, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.12.2018. 01:27h

Palestinski predsjednik Mahmud Abas rekao je da će otvaranje ambasade SAD u Jerusalimu stvoriti nestabilnost u regionu, prenosi Tanjug.

On je odbacio mogućnost da Vašington služi kao posrednik za mir na Bliskom istoku.

"Ovim korakom (premještanjem ambasade), američka administracija okončala je svoju ulogu u mirovnom procesu i uvrijedila je svijet, palestinski narod, arapske i islamske nacije i stvorila je nestabilnost", rekao je Abasov portparol, prenosi Rojters.

Predsjednik SAD Donald Tramp u snimljenom poruci emitovanoj na ceremoniji otvaranja američke ambasade u Jerusalimu izjavio je da je i dalje posvećen miru između Izraela i Palestinaca, prenosi Rojters. 

"Naša najveća nada je mir. SAD ostaju potpuno posvećene omogućavanju trajnog mirovnog sporazuma. SAD će uvijek biti veliki prijatelj Izraela i partner u težnji ka slobodi i miru", poručio je Tramp. 

Rojters podsjeća da je Trampova odluka da prizna Jerusalim kao prijestonicu Izraela i prebaci ambasadu iz Tel Aviva razbjesnela Palestince i izazvala međunarodnu zabrinutost. 

Ceremonija se održava u trenutku dok Palestinci održavaju masovne proteste na granici Pojasa Gaze s Izraelom u kojima je ubijeno najmanje 40 ljudi, što je dan sa najviše žrtava u prekograničnom nasilju od rata koji je tu vođen 2014. godine.