Stručnjaci preporučili drugu dozu Džonson i Džonson vakcine

Odluka se zasniva na rezultatima treće faze ispitivanja koji pokazuju da je dodatna doza povećala zaštitu na 94 odsto protiv umerenog do teškog oblika kovida-19 u SAD

1609 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Savjetodavni odbor američke Uprave za hranu i ljekove (FDA) izglasalo je jednoglasno preporuku za davanje druge doze vakcine Džonson i Džonson protiv kovida-19 najmanje dva mjeseca nakon što su ljudi primili prvu dozu.

Džonson i Džonson je objavio da je Savjetodavni odbor FDA za vakcine i srodne biološke proizvode (VRBPAC) jednoglasno izglasao preporuku za drugu dozu vakcine protiv kovida za starije od 18 najmanje dva mjeseca nakon dobijanja prve doze vakcine.

Odluka se zasniva na rezultatima treće faze ispitivanja koji pokazuju da je dodatna doza povećala zaštitu na 94 odsto protiv umjerenog do teškog oblika kovida-19 u SAD, prenosi Hina.

„Današnja preporuka zasniva se na ukupnim dokazima, a klinički i podaci iz stvarnog svijeta pokazuju da, iako jedna doza nudi snažnu i dugotrajnu zaštitu od kovida-19, druga doza povećava tu zaštitu, posebno protiv simptomatskog kovida-19“, rekao je Pol Stofels, glavni naučni direktor Džonson i Džonson.

Isti odbor u četvrtak je preporučio i docjepljivanje Modernom osobama starijim od 65 godina i drugim odraslim osobama koje su u visokom riziku.

Preporuka odbora ne znači konačnu odluku i FDA će odlučiti da li će je prihvatiti.

FDA obično slijedi savjete odbora.

Bonus video: