Havana sindrom - misteriozna bolest: Američko diplomatsko osoblje i "neobjašnjivi zdravstveni incidenti"

Slučajevi su zabilježeni kod američkih diplomata u Srbiji koje je evakuisala CIA u septembru, prema navodima Wall Street Journala

6552 pregleda 34 reakcija 9 komentar(a)
Ambasada SAD u Havani, Foto: Shutterstock
Ambasada SAD u Havani, Foto: Shutterstock

Na desetine diplomatskog osoblja u ambasadama Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kanade u Havani na Kubi krajem 2016. godine prijavilo je iznenadno pogošanje zdravstvenog stanja žaleći se na vrtoglavicu, mučninu, poteškoće sa vidom i sluhom, gubitak pamćenja i glavobolju.

Mnogi su rekli da su osjetili pritisak i vibracije oko sebe ili da su čuli buku neposredno prije nego što su se pojavili navedeni simptomi.

Stanje je prozvano Havana sindrom, a četiri godine kasnije, više od 200 uposlenika State Departmenta, Centralne obavještajne agencije (CIA), Federalnog istražnog biroa (FBI) i Ministarstva odbrane prijavili su da su bili žrtve "neobjašnjivih zdravstvenih incidenata".

Porijeklo i uzrok Havana sindroma još nije otkriveno. Zašto?

Posljednji slučajevi zabilježeni su u Kolumbiji u Američkoj ambasadi u Bogoti.

U utorak, 12. oktobra Wall Street Journal izvijestio je da su mejlovi koje je poslao američki ambasador u Kolumbiji Filip Goldberg potvrdili brojne "neobjašnjive zdravstvene incidente" ili UHI - termin koji, od sredine septembra, američka vlada koristi za Havana sindrom.

Obavještajne agencije nisu uspjele da odrede šta tačno stoji iza incidenata, iako neki vjeruju da su oni rezultat napada suparnika Amerike.

Nedavno je niz visokih američkih diplomata, obavještajaca i oficira bezbjednosti liječen od Havana sindroma, što možda signalizuje neku vrstu eskalacije, kako kažu obavještajni analitičari.

Prije posljednjeg incidenta u Bogoti gdje je registrovano pet slučajeva u prvoj polovini oktobra, u avgustu mjesecu posjeta Vijetnamu potpredsjednice SAD, Kamale Haris je odgođena zbog slučajeva u Hanoju.

U izjavi Ambasade SAD u Hanoju je stajalo da je kancelarija potpredsjednice Kamale Haris ipak donijela odluku da se posjeta nastavi nakon detaljne revizije slučajeva.

Slučajevi su zabilježeni kod američkih diplomata u Srbiji koje je evakuisala CIA u septembru, prema navodima Wall Street Journala.

CIA je takođe zamijenila svog šefa biroa u Beču, jer nije adekvatno odgovorio na probleme s Havana sindromom kod dvije desetine obavještajaca i diplomata.

Sumnja se na mikrotalase

Šta uzrokuje Havana sindrom nije identifikovano, ali jedna od teorija se vezuje za visoki intenzitet mikrotalasa.

Rusija ima dobro dokumentovanu istoriju koja seže još do Josifa Staljina o upotrebi mikrotalasa protiv Amerike kako bi se poremetile obavještajne operacije, piše Harvard Gazete.

Procjena stanja pogođenih u ambasadi SAD u Havani koju je uradila Nacionalna naučna akademija 2020. kaže "usmjerena, pulsirajuća energija radio frekvencije" bila je "najvjerovatniji" primarni izvor simptoma.

Privatne kompanije prodaju sisteme oružja koji koriste usmjerenu energiju za obaranje bespilotnih letjelica, navodi Harvard Gazete.

Izvještaj FBI o incident u Ambasadi SAD u Havani proglasio je stanje simptoma žrtava psihološkim, najvjerovatnije uzrokovanim stresom.

Razmatrale su se mogućnosti izloženosti hemikalijama, zarazne bolesti i psihološki faktori kao potencijalni uzročnici, ali je usmjerena, impulsna energija radio talasa uzeta kao najvjerovatnije objašnjenje.

Kako su čvrsti dokazi neutvrđeni, Havana sindrom je postao bojno polje za suprotstavljene teorije, piše BBC.

Jedni govore da se radi o bolesti uzrokovanoj psihološkim faktorima dok drugi tvrde da se radi o tajnom oružju.

Međutim, sve je veći broj dokaza koji ukazuju na mikrotalase.

Diplomatski odnosi SAD i Kube su obnovljeni 2015. godine nakon decenija neprijateljstva.

Ali, u roku od dvije godine ‘Havana sindrom’ skoro da je doveo do zatvaranja ambasade pošto je osoblje povučeno iz brige za njihovo zdravlje.

U početku se nagađalo da bi kubanska vlada ili tvrdokorna frakcija koja se protivi poboljšanju odnosa, mogla da bude odgovorna, jer je upotrijebila neku vrstu zvučnog oružja.

Kubanske bezbjednosne službe, na kraju krajeva, bile su nervozne zbog dolaska američkog osoblja i čvrsto su držale glavni grad. Međutim, ova teorija je oborena jer su se slučajevi proširili u druge djelove svijeta.

Širenje slučajeva

Nakon incidenta u Havani 2016., u decembru 2017. viši član osoblja CIA-e, Mark Polimeropolus se iznenada probudio u hotelskoj sobi u Moskvi gdje je boravio zbog sastanaka sa ruskim kolegama.

"U ušima mi je zvonilo, imao sam vrtoglavicu. Povraćalo mi se. Nisam mogao da ustanem", rekao je za BBC. "Bilo je zastrašujuće."

Prošlo je godinu dana od prvih sličnih slučajeva u Havani, ali medicinski dio CIA rekao mu je da se njegovi simptomi ne podudaraju s kubanskim slučajevima. Počela je duga borba za liječenje. Teške glavobolje nikada nisu nestale i u ljeto 2019. bio je prisiljen da se penzioniše.

Polimreopolus je isprva mislio da je pogođen nekim oruđem za nadgledanje koje je "previše odvrnuto".

Ali, kada se pojavilo više slučajeva u Agenciji koji su svi povezani sa ljudima koji su radili u Rusiji, počeo je da vjeruje da je meta nekog oružja, ispričao je za BBC.

Početkom 2018., desio se incident u Kini u konzulatu u Guangzou.

Neki od oboljelih u Kini kontaktirali su Beatris Golomb, profesoricu na Kalifornijskom univerzitetu u San Dijegu, koja je dugo istraživala zdravstvene učinke mikrotalasa, kao i druge neobjašnjive bolesti.

Profesorica Golomb je rekla da je u januaru 2018. medicinskom timu Stejt Departmenta napisala detaljan prikaz zašto misli da su mikrotalasi odgovor.

U petak, 8. oktobra predsjednik SAD Džozef Biden zarekao se da će otkriti "šta je uzrok i ko je odgovoran" za Havana sindrom.

Ova izjava došla je kada je potpisan zakon kojim se obećava bolja zdravstvena zaštita i povećana finansijska podrška žrtvama.

Ali, stanje uzrokovano Havana sindromom i dalje je okarakterisano kao "neobjašnjeni zdravstveni incidenti" bez isticanja da su posljedica napada.

Bonus video: