Marihuana nije legalna u "pola okruženja" i Njemačkoj kako je rekao Vučić, ali u ovim zemljama jeste

U Njemačkoj se posjedovanje kanabisa "za ličnu upotrebu" takoreći toleriše, ali je prodaja nezakonita

8353 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nedavno je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kritikujući što je vlasnik "Jovanjice" Predrag Koluvija još u pritvoru, rekao da je marihuana u Njemačkoj legalizovana.

"Nije imao deset tona kokaina ili nešto slično, već koliko sam razumio, tonu marihuane koju pola okruženja – Njemci i ostali su legalizovali, što on takođe negira da je imao uopšte, ali nije ni važno čak i da je imao."

Marihuana u Njemačkoj ipak nije legalizovana (a nije ni u "pola okruženja").

U Njemačkoj se posjedovanje kanabisa "za ličnu upotrebu" takoreći toleriše, ali je prodaja nezakonita.

To u praksi znači da vam policija i pravosuđe vjerovatno neće praviti problem ako vas uhvate sa par grama marihuane.

Granica tolerancije je u većem dijelu zemlje šest grama, u Berlinu čak 15 grama.

No, može biti da će iz tekućih pregovora Socijaldemokrata, Zelenih i Liberala o novoj Vladi proisteći i legalizacija marihuane.

Dvije potonje stranke su sasvim za legalizaciju i kontrolisanu prodaju, dok je SPD do sada bio za to da se isprobaju pilot-projekti.

Dojče vele (DW) donosi pregled pojedinih zemalja gdje se legalno može prodavati ova droga i gdje se slobodno može popušiti džoint.

Holandija: Čuveni kofi šopovi

U Holandiji vlasti uvijek insistiraju da formulaciji da marihuana nije legalizovana već dekriminalizovana. Ali, to mu dođe skoro na isto. Počelo je još 1976. godine. Danas specijalizovani kofi šopovi smiju da prodaju ljudima po najviše pet grama kanabisa dnevno.

Kofi šopovi moraju da ispune stroge uslove i, recimo, ne smiju da služe alkohol. Zabranjeno je reklamiranje kofi šopova, a smatraće se krivičnim djelom ukoliko neki od njih ima u jednom trenutku zalihe veće od pola kilograma marihuane.

Teoretski, kofi šopovi bi smjeli da prodaju laku drogu samo ljudima koji imaju dozvolu boravka u Holandiji. Vlasti se dugo igraju mišlju da pooštre pravila. Sa druge strane, studija koju je poručio grad Amsterdam pokazuje da 57 odsto stranaca koji dolaze u taj grad kaže da je posjeta kofi šopovima jedan od veoma važnih razloga.

Urugvaj: Legalno i za turiste?

Mala južnoamerička zemlja je 2013. bila hit u svjetskim vijestima kada je odlučila da potpuno legalizuje rekreativnu upotrebu kanabisa – kao prva država svijeta. Svako se može registrovati i nabaviti kanabis na jedan od tri legalna načina: u klubovima, apotekama, ili tako da sam uzgaja biljke.

Dozvoljeno je kupiti 40 grama mjesečno. Svaki punoljetni Urugvajac smije da posadi najviše šest stabala kod kuće, ali žetva ne smije dati više od 480 grama godišnje.

Zvanični Montevideo već duže planira da otvori tržite marihuane i za strance.

Kako je nedavno rečeno, cilj nije da Urugvaj postane destinacija ljubitelja džointa, već da turisti prestanu da kupuju ovu drogu na crno.

Jedan izvještaj iz 2018. nije bio ohrabrujuć za urugvajski poduhvat – tada je pokazano da oko 150.000 Urugvajaca koristi marihuanu, ali od njih je samo 35.000 bilo registrovano da je nabavlja legalno. A to znači da crno tržište i dalje cvjeta.

Neki se žale da na legalnom tržištu kanabisa naprosto nema dovoljno – malo koja apoteka se odvažila da ga prodaje. Kažu, mala je zarada, a plaše se i pljački.

Jamajka: Džointi svuda

Karipsko ostrvo je oduvijek simbol rege muzike i marihuane, ali je zapravo upotreba te droge dekriminalizovana tek 2015. godine.

Građani smiju da gaje do pet stabljika gandže, kako se to tamo kaže. Pušiti se smije kod svoje kuće ili u licenciranim prostorima. Ako vas uhvate sa manje od 50 grama marihuane, nema krivičnog gonjenja već male novčane kazne. Osim ako imate ljekarski recept za marihuanu…

…ili ako pripadate rastafarijanskoj religiji. Naime, njima je dozvoljeno da puše do mile volje jer se to smatra religijskim ritualom. Rastafarijanci smatraju gandžu "travom mudrosti" koja ih vodi bliže pravoj duhovnosti.

Portugalija: Radikalnije od drugih

Prije dvije decenije je Portugalija napravila radikalni zaokret u politici prema drogama.

Posjedovanje bilo koje supstance smatra se najviše prekršajem, a ne krivičnim djelom – nema odlaska u zatvor niti zapisivanja u kriminalni dosije. Prekršioci pak mogu platiti kaznu ili biti poslati na društveno-korisni rad ili rehabilitaciju.

Doduše, u Portugaliji se na isti način tretiraju marihuana i heroin. To znači da, bez ljekarskog recepta, ljudi kanabis mogu da kupe samo ilegalno.

Kanada: Manje krivičnih procesa

U Kanadi je rekreativno pušenje legalizovano 2018. godine. Državna komisija je prošle godine u jednoj studiji pokazala da je to povećalo dnevnu potrošnju marihuane za svega jedan odsto. Među tinejdžerima je povećanje iznosilo tri odsto, iako su se kritičari ranije pribojavali da će odjednom cijela kanadska omladina početi da puši kanabis.

No, legalizacija je imala ogromne efekte na drugi način – opao je broj istraga i zatvorskih kazni. Tako je u godini 2018. (i to samo do sredine oktobra kada je marihuana legalizovana) bilo prijavljeno 26.402 slučaja posjedovanja marihuane. U 2019. je prijavljeno svega 46 slučajeva – to su oni koji su imali preko 30 grama kod sebe, što je i dalje ilegalno.

To je posredno smanjilo i diskriminaciju. Jer, prema jednoj studiji, za posjedovanje marihuane su u Torontu u trećini slučajeva bili optuženi tamnoputi građani iako oni čine tek 8,8 odsto stanovništva.

SAD: Dobro za ekonomiju

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) je 35 federalnih država legalizovalo marihuanu u medicinske svrhe, a među njima 16 dozvoljava pušenje i u rekreativne svrhe. Prvi su prije skoro deset godina bili Kolorado i Vašington.

Od tada su mnogi ekonomisti ispitivali učinke legalizacije. Libertarijanska organizacija Cato Institute tvrdi da je prošle godine u SAD bilo 77.000 radnih mjesta koja se mogu zahvaliti legalizaciji kanabisa. Država Kolorado od poreza godišnje uzme dvadeset miliona dolara, a Kalifornija pedeset miliona.

Gruzija, JAR, Meksiko…

U 2018. su Južnoafrička Republika i Gruzija legalizovali rekreativnu upotrebu marihuane.

Gruzija je bila osobito brza – u samo godinu dana je zakonodavstvo promijenjeno tako da kanabis ne samo da nije više bio kažnjiv, već Gruzija sada može i da ga izvozi.

Ovog marta je Vrhovni sud u Meksiku dekriminalizovao privatnu rekreativnu upotrebu ove droge od strane punoljetnih. Iako prodaja i dalje nije legalna, Meksiko bi sa 129 miliona stanovnika mogao da postane najveće tržište marihuane na svijetu.

Bonus video: