prvi put od izbijanja pandemije koronavirusa

Vakcinisani vjernici u Meki se mole bez razmaka, ukinuta obavezna distanca

Velika džamija u Meki najvažnije je sveto mjesto islama i prije početka pandemije u njoj su molili milioni muslimanskih vjernika

6110 pregleda 61 reakcija 19 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vakcinisani vjernici su danas, prvi put od izbijanja pandemije koronavirusa, mogli da se mole rame uz rame u Velikoj džamiji u Meki, nakon što su vlasti Saudijske Arabije ukinule mjeru poštovanja obvezne fizičke distance.

Velika džamija u Meki najvažnije je sveto mjesto islama i prije početka pandemije u njoj su molili milioni muslimanskih vjernika.

No, potom su uvedene mjere kojima je pristup džamiji bio ograničen, a posljednjih nekoliko mjeseci mjere su postupno ublažavane, posebno za vakcinisane.

„Prostor Velike džamije sada se može u potpunosti koristiti, ali zaposleni, vjernici i turisti moraju u svakom trenutku da nose zaštitne maske“, stoji u saopštenju ministarstva unutrašnjih poslova.

Odluka se primjenjuje za sve potpuno vakcinisane protiv kovida-19, dodaje se u saopštenju.

Punim će kapacitetom u cijeloj zemlji sada moći da radi i javni prevoz, restorani, bioskopi…, a na otvorenom više nije obavezno nošenje zaštitnih maski, piše Nova.rs.

U Velikoj džamiji i oko nje uklonjene su linije iscrtane na tlu koje su označavale propisanu distancu. Kaba, crna kockasta građevina, glavno islamsko svetište i hodočasničko odredište u Meki, vjernicima će i dalje ostati nedostupno.

Preporučujemo za Vas