Turska: Ambasadori deset država pozvani na razgovor

Među pozvanima na razgovor su i ambasadori Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke i Francuske

2315 pregleda 0 komentar(a)
Skup podrške Kavali ispred suda, Foto: Reuters
Skup podrške Kavali ispred suda, Foto: Reuters

Ministarstvo spoljnih poslova Turske pozvalo je na razgovor ambasadore deset država zbog saopštenja u kojem se poziva na oslobađanje filantropa Osmana Kavale.

Među pozvanima na razgovor su i ambasadori Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Njemačke i Francuske, prenose agencije.

Prethodno su ambasade zapadnih saveznika Turske pozvale na hitno oslobađanje Kavale, što je Turska opisala kao neprihvatljiv čin.

Kavala je u zatvoru četiri godine bez osuđujuće presude, uprkos tome što je Evropski sud za ljudska prava zatražio njegovo puštanje na slobodu.

On je 2020. oslobođen optužbi vezanih za proteste organizovane širom zemlje 2013. godine, ali je presuda ove godine ukinuta i kombinovana sa optužbama u drugom slučaju u vezi sa pokušajem organizovanja državnog udara 2016. godine.

Ambasade zapadnih zemalja su danas zatražile pravedno i brzo rješavanje slučaja Kavale.

"Stalna odlaganja njegovog suđenja, uključujući spajanje različitih predmeta i stvaranje novih nakon prethodne oslobađajuće presude, bacila su sjenku na poštovanje demokratije, vladavinu prava i transparentnost u turskom pravosudnom sistemu", navele su ambasade.

One su, pozivajući se na presudu Evropskog suda za ljudska prava po tom pitanju, pozvale Tursku da omogući njegovo hitno puštanje na slobodu.

Ambasade Kanade, Danske, Njemačke, Holandije, Norveške, Švedske i SAD postavile su ovo saopštenje na Tviteru.

U saopštenju se pominju i Francuska, Finska i Novi Zeland, ali Rojters to nije mogao nezavisno da provjeri.

Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu je u odgovoru na saopštenje naveo da je Turska demokratska pravna država.

"Preporuke i sugestije ambasadora pravosuđu u tekućem slučaju su neprihvatljivi. To je bacilo sjenku na njihovo razumijevanje zakona i demokratije", istakao je Sojlu.

Naredno ročište u slučaju Kavala zakazano je za 26. novembar.

Bonus video: