Bivši premijer Kanade odbacio povezanost s "Rajskim papirima"

"Nikada nisam primio niti jednu akciju i nikada nisam imao račun u banci van Kanade", zaključio je demanti jedan od najpoznatijih kanadskih političara i premijera u istoriji Kanade
0 komentar(a)
Rajski papiri, Appleby, Eplbi, Foto: Reuters
Rajski papiri, Appleby, Eplbi, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.11.2017. 17:55h

Žan Kretjen koji je, kao lider Liberalne partije, bio predsjednik Vlade Kanade cijelu deceniju (1993-2003), kategorički je opovrgao bilo kakvu svoju povezanost s takozvanim "Rajskim papirima" - finansijskim dokumentima koja otkrivaju transakcije visokih ličnosti svijeta u "poreskim rajevima".

U saopštenju dostavljenom novinarima koji prate rad Parlamenta i Vlade Kanade, Kretjen (83) kaže da je "lažna bilo koja vijest kojom se aludira da sam ikada na bilo koji način bio povezan s bilo kojim ofšor računom".

On navodi da je kao advokat radio za advokatsku firmu Hinan Blejki čiji je klijent bila i naftna kompanija Madagaskar Oil, ali da je za sve usluge račune ispostavljala advokatska firma i da su sve njoj i plaćene.

"Nikada nisam primio niti jednu akciju i nikada nisam imao račun u banci van Kanade", zaključio je demanti jedan od najpoznatijih kanadskih političara i premijera u istoriji Kanade.

Mnogobrojni političari, njihovi saradnici, muzičke zvijezde i poznate kompanije širom svijeta, uključujući i iz Crne Gore, pominju se u negativnom svjetlu u finansijskim dokumentima o transakcijama u "poreskim rajevima". Većina podataka dobijena je "curenjem dokumenata" iz međunarodne advokatske firme Eplbi na Bermudama.

Prema "Rajskim papirima", sestra bivšeg premijera Ana Đukanović i njen partner Radomir Vukčević osnovali su dvije of-šor kompanije na Malti koje su povezane sa rudarskom industrijom i preradom minerala.

Bonus video: