"žalimo zbog odluke da zatvori kancelarije NATO-a u Moskvi"

Stoltenberg: Odnosi sa Rusijom na najnižem nivou od Hladnog rata

Ranije ovog mjeseca, NATO je proterao osam Rusa akreditovanih u Alijansi, navodeći da su obaveštajni agenti. NATO je takođe prepolovio broj akreditovanih mesta za Rusiju

3234 pregleda 9 komentar(a)
Stoltenberg, Foto: Reuters
Stoltenberg, Foto: Reuters

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da su odnosi sa Rusijom na najnižem nivou nakon najnovijeg spora između Alijanse i Moskve.

"Nije bilo teže od kraja hladnog rata", rekao je Stoltenberg 21. oktobra uoči dvodnevnog samita ministara odbrane u Briselu.

Ranije ovog mjeseca, NATO je proterao osam Rusa akreditovanih u Alijansi, navodeći da su obaveštajni agenti. NATO je takođe prepolovio broj akreditovanih mesta za Rusiju.

Moskva je odgovorila povlačenjem svojih diplomata iz misije u NATO-u i zatvaranjem kancelarije Alijanse u Moskvi, optužujući NATO da ne želi dijalog i da nije pružio dokaze o navodnoj špijunaži.

"Još imamo puteve i kanale za komunikaciju sa Rusijom, ali žalimo zbog odluke Rusije da zatvori kancelarije NATO-a u Moskvi, kao i da povuče svoju misiju", rekao je Stoltenberg.

"Pristup NATO-a Rusiji ostaje isti kao i ranije, što znači odvraćanje i odbranu, u kombinaciji sa naporima da se vodi smislen dijalog", dodao je on.

Njemačka ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer izjavila je da je ruska misija pri NATO-u sprovodila obavještajne aktivnosti pod plaštom svog diplomatskog statusa.

"Ovo nije novo ponašanje", rekla je ona.

Najnoviji spor između NATO-a i Rusije nije na dnevnom redu samita u Briselu, gdje se očekuje da će ministri odbrane razgovarati o takozvanom "master planu" za odbranu Alijanse od bilo kakvog potencijalnog ruskog napada.

Članice NATO-a će razgovarati i o drugim pitanjima, uključujući zajedničku odbrambenu strategiju, zabrinutost zbog rasta uticaja Kine, Avganistanu i ulaganjima u nove tehnologije.

Preporučujemo za Vas