Kina nakon izjave Bajdena: Nema mjesta za kompromis

Vojne tenzije između Tajvana i Kine su najgore u posljednjih više od 40 godina, ocijenili su ranije ovog mjeseca tajvanski zvaničnici

4058 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kina je danas poručila da "nema mjesta za kompromis" o kineskim interesima poslije izjave američkog predsjednika Džozefa Bajdena da su Sjedinjene Američke Države (SAD) spremne da vojno brane Tajvan u slučaju invazije Pekinga.

"Kina po pitanjima vezanim za njene fundamentalne interese, kao što su suverenitet i teritorijalni integritet, neće ostaviti nikakav prostor za kompromis", rekao je novinarima portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

Bajden je juče izjavio da će SAD stati u odbranu Tajvana i da imaju obavezu da brane ostrvo koje Kina smatra svojom teritorijom.

Vojne tenzije između Tajvana i Kine su najgore u posljednjih više od 40 godina, ocijenili su ranije ovog mjeseca tajvanski zvaničnici.

Tajvan poručuje da je nezavisna država i da će braniti svoje slobode i demokratiju.

Kina međutim smatra da je Tajvan najosjetljivije i najvažnije pitanje u njenim vezama sa SAD i osuđuje, kako navodi, "dosluh" Vašingtona i Tajpeja.

Bonus video: