pjongjang prekršio više rezolucija Savjeta bezbjednosti

SAD pozvale S.Koreju da obustavi raketne probe i vrati se pregovorima

Bajdenova administracija više puta je istakla da su spremni da se sastanu sa prestavnicima Sjeverne Koreje "bilo gdje i u bilo koje vrijeme" bez ikakvih preduslova

3702 pregleda 5 komentar(a)
Sung Kim (desno), Foto: Reuters
Sung Kim (desno), Foto: Reuters

Visoki američki diplomata pozvao je danas Sjevernu Koreju da prekine sa najnovijom serijom raketnih proba i nastavi pregovore, samo nekoliko dana pošto je Pjongjang izveo prvo podvodno lanisranje balističke rakete u posljednje dvije godine.

Sung Kim, glavni američki zvaničnik zadužen za sjevernokorejska pitanja, ovo je izjavio poslije sastanka sa južnokorejskim zvaničnicima sa kojima je razgovarano o nedavnom nizu raketnih proba Sjeverne Koreje izvedenim dok je istovremeno u zastoju diplomatija između Vašingtona i Pjongjanga.

"Pozivamo Demokratsku Narodnu Republiku Koreju (DNRK) da prekine sa ovim provokacijama i drugim destabilizrajućim aktivnostima i umjesto toga da se angažuje u dijalogu", rekao je Kim, nazivajući Sjevernu Koreju njenim zvaničnim imenom.

Rekao je da SAD ostaju spremne da se sastanu sa predstavnicima Sjeverne Koreje bez preduslova i da su jasno dale do znanja da nemaju neprijateljske namjere prema Sjevernoj Koreji.

Prošlog utorka Sjeverna Koreja lansirala je novu balističku raketu iz podmornice, što je bio njen peti krug proba posljednjih nedjelja. Južnokorejski zvaničnici naveli su da izgleda da je raketa ispaljena iz podmornice u ranoj fazi razvoja.

To je ipak predstavljalo prvo podvodno lansiranje od oktobra 2019. i tehnološki je najnaprednije od kada je predsjednik SAD Džo Bajden preuzeo dužnost u januaru.

Rakete koje se ispaljuju iz podmornica teže se unaprijed primjećuju i pružile bi Sjevernoj Koreji sposobnost za sekundarni, uzvratni napad.

Tim lansiranjem Sjeverna Koreja prekršila je više rezolucija Savjeta bezbjednosti UN i predstavlja prijetnju za susjede Sjeverne Koreje i medjunarodnu zajednicu, rekao je Kim.

Administracija predsjednika Bajdena više puta je istakla da su spremni da se sastanu sa prestavnicima Sjeverne Koreje "bilo gdje i u bilo koje vrijeme" bez ikakvih preduslova.

Sjeverna Koreja, međutim, uslovljava povratak pregovora time da SAD prekinu, kako ona naziva, neprijateljsku politiku prema Pjongjangu. To se, kako izgleda, odnosi na sankcije i redovne zajedničke vojne vježbe SAD i Južne Koreje.

Preporučujemo za Vas