pronađena u zapadnom dijelu Kabula

Osmoro siročadi umrlo od gladi u Avganistanu

Lokalni mula Mohammad Ali Bamiani iznio je detalje o smrti djece, navodeći da je najstariji imao oko osam godina, a da je najmlađe jednoipogodišnje dijete

4284 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Bivši član avganistanskog parlamenta Mohammad Mohaqiq saopštio je da su tijela osmoro djece bez roditelja koja su umrla od gladi pronađena u zapadnom dijelu glavnog grada Kabula.

U izjavi objavljenoj na Facebook-u 24. oktobra, Mohaqiq je naveo da su djeca umrla u Kabulu prije oko tri nedjelje.

On je naveo da ih je sahranio lokalni mula i stanovnici naselja u kojem su pronađeni.

Lokalni mula Mohammad Ali Bamiani iznio je detalje o smrti djece, navodeći da je najstariji imao oko osam godina, a da je najmlađe jednoipogodišnje dijete.

"Nisu imali nikoga. Njihovi roditelja su mrtvi i nisu imali bliskih rođaka", rekao je Bamiani.

Avganistanska vlada predvođena talibanima još nije komentarisala smrt djece.

Ujedinjene nacije (UN) upozorile su da se Avganistan suočava sa velikom humanitarnom krizom, uljučujući masovnu glad, ako se uskoro ne obezbijedi humanitarna pomoć.

Agencije UN-a navode da, kako se približava zima, oko 18 miliona Avganistanaca očajnički treba hranu i sklonište.

Isporuka međunarodne pomoći na koju su se mnogi Avganistanci oslanjali u posljednje dvije decenije je u velikoj mjeri zaustavljena otkako su talibani u avgustu preuzeli vlast u toj zemlji.

Zapadne vlade su takođe zamrzle oko 9,4 milijarde dolara državnih sredstava koje je svrgnuta avganistanska vlada držala na računima u stranim bankama prije nego što su talibani preuzeli vlast.

Talibani su upozorili da teška ekonomska situacija u Avganistanu prijeti da izazove poplavu izbjeglica ukoliko se sredstva ne deblokiraju.

U međuvremenu, talibani su saopštili da se vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova vlade predvođene talibanima Amir Khan Muttaqi 23. oktobra sastao sa šeficom Misije Ujedinjenih nacija za pomoć u Avganistanu (UNAMA) Deborah Lyons kako bi razgovarao o ekonomskoj krizi.

U saopštenju objavljenom 24. oktobra, portparol talibana Abdul Qahar Balkhi rekao je da je Lyons navela da će osoblje UN za pružanje humanitarne pomoći Avganistanu biti uvećano.

Balkhi je takođe rekao da je Lyons obećala da će posjetiti Sjedinjene Države i pokrenuti pitanje blokiranih državnih rezervi Avganistana.

On je takođe tvrdio da su talibani "potpuno spremni da isporuče humanitarnu pomoć svima kojima je potrebna u zemlji".

Unutar međunarodne zajednice i među Avganistancima postoje, međutim, jake sumnje da li bi talibani pravedno raspoređivali humanitarnu pomoć – posebno onima iz etničkih grupa koje su se godinama borile protiv njih.

Talibansku samoproglašenu vladu formalno još nije priznala ni jedna zemlja.

Preporučujemo za Vas