Britanski supermarketi na police stavljaju povrće od kartona

Neki glomazni i ne baš isplativi artikli, poput flaširanih gaziranih pića i vode, takođe su pali na listi prioriteta isporuke zbog nedostatka vozača, što znači da bi na policama mogle biti veće praznine nego inače

6136 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Supermarketi u Velikoj Britaniji koriste kartonske slike voća, povrća i drugih namirnica kako bi popunili praznine na policama zbog problema s snabdijevanjem, piše Guardian.

Tesco je počeo koristiti slike šparoga, šargarepe, narandže i grožđa što je izazvalo ismijavanje na društvenim mrežama, prenosi Capital.ba.

Kupci su uočili lažne mrkve u Fakenhamu, kartonske šparoge u Londonu, slike narandži i grožđa u Milton Kejnsu i 2D boce s tečnošću za pranje u Kembridžu. Sve to se događa zbog nedostatka radnika što dovodi do niske dostupnosti nekih artikala u supermarketima.

Analitičar maloprodaje Shopfloor Insightsu, Bryan Roberts, rekao je da je tek u posljednjih godinu počeo primjećivati kartonske izreze svježih proizvoda, ali je rekao da su slične taktike već neko vrijeme u primjeni.

“To je postalo sasvim uobičajeno. Nije to samo zbog nestašice, već zato što su mnoge veće trgovine sada jednostavno prevelike”, kazao je Roberts.

On je rekao da se radi o jednoj u nizu taktika koje se koriste za popunjavanje prostora.

Tesco tvrdi da korištenje slika voća i povrća nije povezano s nedavnim problemima u lancu snabdijevanja. Supermarketi i proizvođači smanjili su asortiman različitih vrsta tjestenine, kafe ili čajeva koje prodaju kako bi olakšali protok robe.

Neki glomazni i ne baš isplativi artikli, poput flaširanih gaziranih pića i vode, takođe su pali na listi prioriteta isporuke zbog nedostatka vozača, što znači da bi na policama mogle biti veće praznine nego inače.

Rast internet kupovine u međuvremenu je doveo do toga da mnogi supermarketi više nijesu skladištili neprehrambene artikle poput televizora, CD-a ili kuvala za vodu, što su nekad činili, ostavljajući prazan prostor koji mnogi nijesu uspjeli napuniti alternativnim proizvodima.

Kartonski izrezi skupih predmeta, kao što su deterdženti, proteinski prašci i alkoholna pića poput džina, takođe se ponekad koriste za sprečavanje krađe u prodavnicama. Slike artikala stavljaju se na police kako bi se označila dostupnost, a kupci dobiju stvarni proizvod na kasi.

Bonus video: